ICJ: Ukrajina osudila Rusiju kao ‘terorističku državu’

Vijeće Međunarodnog suda pravde počelo je raspravu o tvrdnji Ukrajine da je Moskva opremila proruske snage odgovorne za obaranje malezijskog aviona iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Stručnjaci u zračnoj bazi Gilze-Rijen, Nizozemska, gledaju rekonstrukciju aviona MH17 oborenog 2014. u Ukrajini (EPA)

Ukrajina je u utorak nazvala Rusiju terorističkom državom, na najvišem sudu Ujedinjenih naroda, na početku saslušanja u slučaju o podršci Moskve proruskim separatistima koji su optuženi za obaranje leta MH17 Malaysian Airlinesa 2014. godine.

To je prvi put da su se pravni zastupnici Ukrajine i Rusije susreli na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Hagu, najvišem sudu UN-a, otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Poslani su pravni timovi s desecima predstavnika sa svake strane.

Vijeće od 16 sudija ICJ-a počelo je raspravu o tvrdnji Ukrajine da je Moskva prekršila protuteroristički sporazum UN-a opremanjem i finansiranjem proruskih snaga, za koje su međunarodni istražitelji zaključili da su oborile mlazni avion iznad istočne Ukrajine, ubivši svih 298 putnika i članova posade.

U istoj tužbi Ukrajina je zatražila od suda da naredi Rusiji da zaustavi ono što Ukrajina opisuje kao diskriminacija etničke grupe krimski Tatari na ukrajinskom poluotoku koji je Rusija okupirala 2014. godine.

U uvodnom obraćanju, ukrajinski ambasador Anton Korinevič komentirao je uništenje brane hidroelektrane Nove Kahovke u južnoj regiji Herson u Ukrajini, koja je probijena nekoliko sati ranije.

Teško oštećena brana Kahovka

Kijev kaže da je Rusija digla branu u zrak.

Neki ruski dužnosnici rekli su da je uništena ukrajinskim granatiranjem, a drugi da je “pukla sama od sebe”.

“Rusija nas ne može poraziti na vojnom polju, pa cilja na civilnu infrastrukturu kako bi nas pokušala zamrznuti u pokornosti”, kazao je Korinevič na ročištu.

“Upravo danas Rusija je digla u zrak veliku branu … uzrokujući značajne evakuacije civila, ekološku štetu i prijeteći sigurnosti nuklearne elektrane Zaporožje.”

Dodao je da su “akcije Rusije akcije terorističke države”.

Dvojicu Rusa i ukrajinskog separatistu osudio je nizozemski sud za ubistvo u slučaju leta MH17, koji je oboren projektilom ruske proizvodnje 17. jula 2014. godine iznad istočne Ukrajine, koju drže proruski separatisti.

Izvor: Agencije