Francuska se sprema za nove proteste zbog penzione reforme

Sindikati i građani ustrajavaju u protivljenju vladinoj penzionoj reformi, koja je usvojena 16. marta, a na snagu bi trebala stupiti 1. septembra.

Protesti i masovni skupovi širom Francuske održavaju se od januara (Anadolija)

Francuska će u utorak biti poprište novih masovnih protesta zbog sporne reforme penzionog zakona, a francuske snage sigurnosti pripremaju maksimalne mjere sigurnosti na ulicama.

Sindikati i građani ustrajavaju u protivljenju vladinoj penzionoj reformi, koja je usvojena 16. marta, a na snagu bi trebala stupiti 1. septembra, prenosi Anadolija.

Protesti i masovni skupovi širom Francuske održavaju se od januara, kada je vlada otkrila detalje reformskog plana.

Novi masovni protesti najavljeni su za utorak, a ukupno 11.000 policajaca bit će raspoređeno na ulicama kako bi intervenirali u slučaju mogućih nereda.

Tu informaciju je na Twitteru saopćio ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

“Pariške proteste osiguravat će 4.000 policajaca“, naveo je on, dodavši da je njihov cilj spriječiti infiltraciju stranih krajnje ljevičarskih grupa na proteste.

Pomjerena dobna granica za penziju

Tokom proteklih protesta dogodili su se brojni incidenti i sukobi policije i demonstranata.

Centristička opoziciona grupa LIOT u parlamentu predložila je prijedlog zakona o ukidanju sporne reforme.

Grupa je u svom prijedlogu zakona predložila dodatni porez na duhanske proizvode kao rješenje za kompenzaciju financijskog manjka izazvanog otkazivanjem reforme.

Zakon će u četvrtak biti na dnevnom redu sjednice parlamenta.

Vladina reforma penzionog sistema ponajviše kritika izaziva dijeli u kojem predviđa da dobnu granica za odlazak u penziju podigne sa 62 na 64 godine do 2030. godine, zahtijevajući najmanje 43 godine radnog staža da bi se steklo pravo na punu penziju.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada