Bugarska dobila proeuropsku vladu nakon dugog čekanja

Nova Vlada, uglavnom sastavljena od stručnjaka na čelu sa naučnikom Nikolajem Denkovom, bez teškoća je dobila potvrdu Parlamenta u kojem ima 132 od 240 zastupničkih mjesta.

Denkov, bivši ministar obrazovanja kojeg je izabrala liberalna reformatorska koalicija CC/BD, bit će na premijerskoj dužnosti devet mjeseci (Reuters)

Parlament Bugarske u utorak je potvrdio proeuropsku Vladu koja je rezultat teških pregovora dviju najvećih stranaka, nakon više od dvije godine nestabilnosti i pet izbora u toj siromašnoj balkanskoj državi, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Nova Vlada, uglavnom sastavljena od stručnjaka na čelu sa naučnikom Nikolajem Denkovom, bez teškoća je dobila potvrdu Parlamenta u kojem ima 132 od 240 zastupničkih mjesta. Denkov, bivši ministar obrazovanja kojeg je izabrala liberalna reformatorska koalicija CC/BD, bit će na premijerskoj dužnosti devet mjeseci.

U radu će mu pomagati bivša europska povjerenica Marija Gabriel koju je predložila konzervativna stranka Gerb. Četrdesetčetverogodišnja zvaničnica će voditi resor vanjskih poslova dok u martu 2024. ne preuzme kormilo Vlade.

Dvije političke snage, izjednačene na parlamentarnim izborima 2. aprila, objavile su 22. maja da su postigle dogovor kojim je prekinuta politička kriza kakva nije viđena od pada komunizma 1989. godine. Dogovor je poslije zamalo propao pošto su u javnost dospjele snimke koje otkrivaju tvrdokorno neprijateljstvo između dva tabora.

Ciljevi eurozona i Schengen

No, bivši premijeri i suparnici Bojko Borisov (Gerb) i Kiril Petkov (CC) odlučili su svoje neslaganje ostaviti po strani zbog katastrofalnog stanja u kojem se našla Bugarska, članica EU-a i NATO-a. Povezuje ih proeuropski stav u vezi s ratom u Ukrajini, premda je država, duboko podijeljena, historijski bliska Moskvi.

Njihova se politika, dakle, mora distancirati od politike prijelaznih vlada koje u mandatu predsjednika Rumena Radeva, poznatog rusofila, nisu htjele slati Kijevu direktnu vojnu pomoć. Radev je u Parlamentu kritizirao tu koaliciju, pozivajući je “da ne izdaje državne interese”.

Među prioritetima nove Vlade je glasanje o budžetu koji kasni zbog političkih svađa. Ministrom finansija i europskih fondova imenovan je Asen Vasilev školovan na Harvardu.

Nova Vlada želi uz to reformirati pravosuđe kako bi se bolje borila s korupcijom i postavila je sebi cilj čim prije ući u eurozonu i u prostor slobodnog kretanja Schengen.

Izvor: Agencije