Američki dužnosnici: Kijev uspostavio mrežu agenata unutar Rusije

Prema The New York Timesu, američki dužnosnici su svoju procjenu temeljili dijelom na informacijama s američkih vojnih satelita koji su otkrili intenziviranje operacija s ukrajinskih vojnih položaja.

Ukrajinske snage već duže vrijeme pripremaju kontraofanzivu (EPA) (EPA)

Ukrajina je u ponedjeljak potvrdila da izvodi “ofanzivne operacije” na nekim dijelovima fronta, rekavši kako je ostvaren napredak u blizini grada Bahmuta. U isto vrijeme, američki dužnosnici su izjavili za The New York Times kako postoje naznake da je Kijev počeo kontranapad.

Američki dužnosnici, koji su govorili za američki list pod uvjetom anonimnosti, dodali su da je nedavna eskalacija ukrajinskih napada mogući pokazatelj da je počela dugo planirana kontraofanziva Kijeva protiv ruskih snaga.

Prema pisanju The New York Timesa, američki dužnosnici su svoju procjenu temeljili dijelom na informacijama s američkih vojnih satelita koji su otkrili intenziviranje operacija s ukrajinskih vojnih položaja. Sateliti imaju infracrvene mogućnosti za praćenje artiljerijske vatre i lansiranje raketa.

Reuters je citirao ukrajinskog ministra vanjskih poslova koji je rekao: “Imamo dovoljno oružja za početak kontranapada.”

S druge strane, u intervjuu za CNN, general Mark Milley, načelnik Združenog štaba američkih snaga, izrazio je oprezni optimizam u pogledu rezultata kontranapada u Ukrajini.

General Milley je dodao da su Ukrajinci dobili sve što im je potrebno za rat, koji za njih znači mnogo, ali i za cijeli svijet, kako je rekao.

U međuvremenu, CNN je citirao američke dužnosnike koji su izjavili da je Ukrajina uspostavila mrežu agenata za izvođenje operacija unutar Rusije i počela ih je opskrbljivati bespilotnim letjelicama. Ti ukrajinski agenti u Rusiji, kako su opisani, izveli su napad dronom unutar Rusije, ciljajući Kremlj početkom maja.

Ranije je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao kako njegova zemlja vjeruje da će kontranapad Kijeva na Rusiju vratiti strateški važne ukrajinske teritorije koje je zauzela Moskva, ističući da njegova zemlja nastavlja podržavati Ukrajinu protiv ruske agresije, kako ju je opisao.

Sa svoje strane, Natalia Humeniuk, glasnogovornica Južne operativne komande ukrajinskih snaga, rekla je da ruska nesposobnost da sazna pravac kontranapada drži rusku vojsku u pripravnosti i tjera je da preduzme mjere na nekoliko mjesta.

Ukrajina kaže da joj je potrebno više oružja, između ostalog i rakete dugog dometa, kako bi se odbranila od ruskih napada i povratila kontrolu nad svojim okupiranim teritorijama.

Rusko predsjedništvo je upozorilo u nedjelju da bi francusko i njemačko snabdijevanje Kijeva raketama dugog dometa dovelo do još jedne runde “eskalacije napetosti” u ukrajinskom sukobu.

Dešavanja na terenu

Govoreći o dešavanjima na terenu, dopisnik Al Jazeere je rekao da je ruska protivzračna odbrana jučer dva puta presrela zračne ciljeve iznad ruskog grada Belgoroda, a guverner pokrajine je rekao da je protivzračna odbrana gađala tri cilja iznad grada i njegove okoline.

Aleksandar Kodakovski, komandant snaga ruske Nacionalne garde u Donjecku, izjavio je da su ukrajinske oružane snage prvi put upotrijebile njemačke tenkove Leopard u bici za Donbas.

Kodakovski je dodao da su ukrajinske snage uspjele napredovati u mjestu Novodonjeckoje, sjeverozapadno od Donjecka, ali su platile visoku cijenu jer su izgubile desetak oklopnih vozila, uključujući i tenk, pored ljudskih gubitaka i na desetine mrtvih.

U Bahmutu, Jevgenij Prigožin, šef kompanije Wagner, priznao je da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad dijelovima grada na sjeveru, dok je proruski guverner Donjecka, Denis Pushilin, opisao situaciju na liniji vojnog kontakta u blizini Bahmuta kao vrlo tešku.

S druge strane, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malyar izjavila je,  u objavi na aplikaciji Telegram, da “oblast Bahmut ostaje fokus borbenih operacija. Tamo napredujemo na relativno širokom frontu, postižemo uspjehe i zauzimamo visove. Neprijatelj se nalazi u odbrambenom položaju.”

Komandant ukrajinskih kopnenih trupa Oleksandr Sirskij rekao je da njegove snage nastavljaju napredovati u blizini Bahmuta. Rusija je saopćila da je preuzela kontrolu nad ovim gradom nakon mjeseci krvavih borbi. Dodao je da su njegove snage uspjele uništiti rusko mjesto u blizini Bahmuta, dodajući putem aplikacije za dopisivanje Telegram: “Nastavljamo naprijed.”

Sa svoje strane, Rusija je u ponedjeljak potvrdila da je odbila napad velikih razmjera u istočnoj i južnoj Ukrajini, ističući da je nanijela velike gubitke Ukrajincima.

Razmjena zarobljenika

S druge strane, vođa grupe Wagner Jevgenij Prigožin kategorički je odbacio prijedlog takozvane Legije Sloboda Rusije da se postigne dogovor o razmjeni zarobljenika između dvije strane.

Prigožin je u audiosnimku istakao da ruske snage nisu zarobile komandanta 72. motorizirane streljačke brigade ruske vojske Romana Venevitina, nego su ga uhapsile i ispituju, ističući da neće mijenjati nijednog Rusa za Rusa.

Važno je napomenuti da su Wagnerove snage ranije uhapsile Romana Venevitina, nakon što je otvorio vatru na vozilo u kojem su se nalazili vojnici grupe Wagner.

Legija Sloboda Rusije predložila je Prigožinu jučer dogovor o razmjeni zarobljenika na osnovu kojeg bi Legija oslobodila ruske trupe i ruske graničare koje drži u zarobljeništvu u zamjenu za oslobađanje Romana Venevitina.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada