SAD i Indija dogovorili saradnju u odbrambenoj industriji

Sporazum je zaključen nekoliko sedmica prije posjete indijskog premijera Washingtonu, koji je planiran za 22. juni.

Ministri odbrane Indije i SAD-a Rajnath Singh i Lloyd Austin fokusirali su se na jaču industrijsku saradnju (EPA)

Indija i Sjedinjene Američke Države zaključili su mapu puta za saradnju u odbrambenoj industriji za narednih nekoliko godina, saopćila je Indijska vlada u ponedjeljak, što bi trebalo ojačati ambicije New Delhija u vojnoj industriji.

Washington radi na produbljivanju veza s najvećom svjetskom demokratijom i vidi dublje vojne i tehnološke veze s tom južnoazijskom zemljom kao ključnu protutežu kineskoj dominaciji u regiji, prenosi Frens, pozivajući se na Reuters.

Mapa puta je finalizirana na sastanku ministra odbrane SAD-a Lloyda Austina i indijskog ministra odbrane Rajnatha Singha u New Delhiju.

Sporazum je zaključen nekoliko sedmica prije posjete indijskog premijera Narendre Modija Washingtonu, koji je planiran za 22. juni.

Modi odlazi u službenu posjetu SAD-u i razgovarat će s predsjednikom Joeom Bidenom.

Mapa puta za industrijsku saradnju

Razgovori između Singha i Austina “fokusirali su se na utvrđivanje načina za jačanje industrijske saradnje”, navodi se u saopćenju Indijskog ministarstva odbrane.

Obje strane će izdvojiti mogućnosti za zajednički razvoj novih tehnologija i koprodukciju postojećih i novih sistema te olakšati povećanu saradnju između start-up kompanija u odbrambenoj industriji dvije zemlje.

Kako bi se kretali ka ovim ciljevima, zaključili su mapu puta za industrijsku saradnju, koja će usmjeravati politike u sljedećih nekoliko godina.

Indija, najveći svjetski uvoznik oružja, ovisi o Rusiji za gotovo polovinu svojih vojnih zaliha, ali je, također, sve više diverzificirala izvore za kupovinu od SAD-a, Francuske i Izraela, između ostalih.

New Delhi, također, želi da globalni proizvođači u odbrambenoj industriji budu partneri s indijskim kompanijama i proizvode oružje i vojnu opremu u Indiji za lokalnu potrošnju, kao i za izvoz.

Izvor: Agencije