Nova eskalacija sukoba u Jemenu

Dok se napori Ujedinjenih naroda na prekidu vatre nastavljaju, sukobi između vladinih snaga i Huta, koje podržava Iran, ponovo su se rasplamsali.

Jemen je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu (EPA)

Dok se napori Ujedinjenih naroda na prekidu vatre nastavljaju u Jemenu, sukobi između vladinih snaga i Huta, koje podržava Iran, ponovo su se rasplamsali.

Sukobi između strana izbili su posebno u regijama Marib i Taiz u Jemenu, prenosi Anadolija.

Novinska agencija SABA, koja je povezana s Hutima, objavila je da je 11 pobunjenika, uključujući dvojicu komandanta, poginulo u sukobima s vladinim snagama u subotu.

Snage jemenske vojske u Taizu, s druge strane, objavile su da je oborena bespilotna letjelica Huta koja je u petak uvečer krenula ka vojnim položajima.

U izjavama koje su dale u posljednja dva dana, vladine snage su navele da su izbili sukobi u gradu Taiz i da se Huti pokušavaju infiltrirati u vojna područja.

Huti su, s druge strane, objavili da su vladine snage izvele osam zračnih napada.

Diplomatski napori uzaludni

UN već mjesecima ulaže diplomatske napore da postigne prekid vatre i mirovni proces u zemlji.

Specijalni izaslanik UN-a Hans Grundberg posjetio je Sjedinjene Američke Države, Kinu, Japan, Saudijsku Arabiju, Oman i Ujedinjene Arapske Emirate radi početka mirovnog procesa u Jemenu i uspostavio diplomatske kontakte.

Jemen je već desetljeće poprište duboke političke i sigurnosne krize, koja je eskalirala 2014. godine ratom između proiranskog pokreta Huti i snaga lojalnih jemenskoj Vladi.

Huti kontroliraju značajan dio Jemena, a vladine snage u borbi protiv Huta podržavaju i koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen je među najsiromašnijim zemljama svijeta i trenutno je poprište jedne od najtežih humanitarnih kriza na planeti.

Izvor: Agencije