Kuala Lumpur ‘preskače’ Singapur: Iseljenici jure za jeftinijim troškovima

Niži troškovi života u gradovima kao što su Kuala Lumpur i Ho Chi Minh privlače neke iseljenike iz Singapura.

Najamnine u Singapuru su porasle tokom prošle godine (Caroline Chia/Reuters)

Piše: Toh Ee Ming

Za marketinškog profesionalca Benedikta Beckera život i rad u Singapuru oduvijek su bili “san”.

Becker, koji je 2020. godine dobio posao u marketinškoj agenciji u Singapuru, napredovao je zahvaljujući živosti grada-države kao poslovnog centra i uživao u njegovoj učinkovitosti, “impresivnom” horizontu, zelenilu i arhitekturi.

Za 2.800 singapurskih dolara (2.072 američka dolara) mjesečno njemački državljanin je unajmio boutique jednosobni stan na istoku Singapura, koji mu je omogućio svakodnevne jutarnje šetnje do plaže.

Kako su troškovi života postajali sve veći, Becker je počeo preispitivati svoju situaciju.

Primijetio je da njegove vožnje Grabom do ureda koštaju 16 do 18 američkih dolara, što je porast u odnosu na devet do 10 dolara kada je prvi put stigao.

Njegovi prijatelji su, također, počeli govoriti da im je stanodavac povisio stanarinu 20 do 30 posto.

‘Ako vam se ne sviđaju pravila…’

Najvažnije stambeno tržište u Singapuru zabilježilo je porast najamnina za više od 26 posto u 2022. godini, prema globalnoj kompaniji za nekretnine Savills, više nego dvostruko od stope rasta u Londonu, Sydneyu i New Yorku.

U januaru je vlada grada-države podigla porez na robu i usluge (GST) za jedan postotni bod, na osam posto, prije planiranog povećanja na devet posto sljedeće godine.

Prošle godine se 33-godišnji Becker odlučio preseliti u glavni grad Malezije Kuala Lumpur, uzevši smanjenje plate kako bi radio na daljinu za njemački start-up koji se želi proširiti na jugoistočnu Aziju.

Od preseljenja Becker je rekao da je uspio uštedjeti “mnogo više”.

Benedikt Becker je prošle godine Singapur zamijenio Malezijom zbog sve većih troškova života (Al Jazeera)

Sada iznajmljuje sobu u prostoru za zajednički život, prema fleksibilnom ugovoru o najmu za 592 dolara mjesečno, naručuje GrabFood za većinu obroka za gotovo 30 malezijskih ringgita (6,55 dolara) i radi iz različitih zajedničkih prostora.

“Postoji izreka: ‘Ako vam se ne sviđaju pravila, morate promijeniti igru’, pa je moj plan preseljenja iz Singapura u Maleziju bio način da promijenim igru kako bih troškove života zadržao niskim”, rekao je Becker za Al Jazeeru.

Za sada je Beckerov prioritet, osim štednje, doživjeti druge azijske gradove, poput Bangkoka ili Ho Chi Minha.

Becker je među skupinom iseljenika koji su napustili Singapur i otišli u jeftinije gradove jugoistočne Azije, potaknuti naglim porastom stanarina i troškova života dok se ekonomija oporavlja od pandemije COVID-19.

Malezija sve popularnija

Iako nema službenih podataka o broju stranih radnika koji napuštaju Singapur, multinacionalne kompanije sve više traže premještanje osoblja iz grada kako bi smanjile troškove, prema agencijama za zapošljavanje.

Postojao je “jak apetit” za premještanje osoblja iz Singapura u susjednu Maleziju, zbog njene lokacije, stanovništva koje govori engleski jezik, nižih troškova života i snažne prisutnosti pozadinskih uredskih funkcija, kazao je za Al Jazeeru Nic Chambers, generalni direktor Michael Page Malaysia.

“Singapur još ima vrlo važnu ulogu. Finansijski i izvršni direktori uvrštenih kompanija i dalje će htjeti ostati u Singapuru, zbog njegove blizine investitorima, privatnim i kompanijama rizičnog kapitala. Međutim, u potpunosti očekujem da ćemo s vremenom početi viđati čak i neke od tih uloga voditelja koji se sele u Maleziju,” rekao je, dodajući da je primijetio porast talenata koji traže pakete plata u američkim dolarima kako bi ublažili fluktuacije u vrijednosti malezijskog ringgita.

Neki iseljenici napuštaju Singapur kako bi iskoristili niže troškove života u Kuala Lumpuru (Lim Huey Teng/Reuters)

Američki softverski inženjer Will Fong je, također, počeo osjećati posljedice rastućih stanarina u Singapuru.

Fong je iznajmljivao stan s jednom spavaćom sobom u Jurong Eastu u zapadnom Singapuru za 1.924 dolara kada je njegov stanodavac predložio povećanje stanarine na 2.591. dolara.

Uz pomoć agenta, uspio je ispregovarati najamninu na 2.220 dolara.

“Čuo sam kako stvari postaju lude. Bilo bi preskupo da pristanem na tu cijenu najma”, rekao je 41-godišnji Fong za Al Jazeeru.

Fong je odlučio početi raditi na daljinu u Vijetnamu, otputovavši prvo u Ho Chi Minh City na dvije sedmice, a potom u Da Nang na mjesec.

Dugoročno, Fong planira unajmiti sobu u Singapuru koju će koristiti kao bazu za putovanja i rad na daljinu po jugoistočnoj Aziji.

Cijene najma u velikom porastu

“Mogu imati oba mjesta i još će biti jeftinije nego da izađem i jedem vani u Singapuru”, kazao je Fong, koji je stalni stanovnik Singapura.

“Prilično sam suzdržan. Samo mi treba mjesto gdje ću sjesti i popiti svoje pivo, raditi svoj posao s bilo kojeg mjesta i mnogo je opuštajuće. Trenutno još neko vrijeme ‘igram’ izvan Singapura. Kao da idem na kampiranje,” rekao je.

Iako su iseljenici napuštali Singapur zbog visokih troškova najma i života, to se “nadoknađuje velikim brojem iseljenika iz drugih regija i prelaskom na C-suite iseljenike, koji koriste prednosti nove Overseas Networks & Expertise (ONE) Pass” – viza koja talentima koji ispunjavaju uvjete omogućuje rad za više kompanija odjednom, prema kompaniji za zapošljavanje TENTEN Partners.

Gradovi jugoistočne Azije poput Ho Chi Minha privlače radnike na daljinu zbog niskih troškova života (Hoang Dion Nam/AFP)

Poslujući u Londonu, Singapuru, Hong Kongu i uskoro otvaraju u Dubaiju, klijenti TENTEN Partnersa kreću se od srednjih do viših zaposlenika u finansijskim uslugama, fintechu i konsultantskim kompanijama.

“Zapadni kandidati traže posao u zemljama s niskim poreznim stopama i višim kvalitetom života. Singapur je još privlačan, zbog infrastrukture, niskih poreza i okruženja pogodnog za porodicu”, kazao je za Al Jazeeru Luke Archer, izvršni partner i suosnivač u TENTEN Partners.

“Ali, plate rukovoditelja na B nivou često nisu dovoljno visoke da bi uvjerile kandidate da se pokrenu. Umjesto toga, stavljamo više iseljenika na Bliski istok. Kandidatima je još teško ‘prodati’ Hong Kong, a Singapur ostaje privlačnija opcija.”

Najprivlačnije mjesto za strance u Aziji

Oni koji su na marginama mogli bi osjećati da će vjerovatno biti izbačeni sa singapurskog tržišta najma i ponovno bi mogli razmisliti o preseljenju ovamo zbog posla, rekao je Sumit Agarwal, profesor poslovanja s Nacionalnog univerziteta u Singapuru, koji se specijalizirao za finansije, nekretnine i ekonomiju.

Iako postoji određeni nivo odliva, priliv iseljenika je relativno veći, jer se Singapur još smatra “sigurnom lukom”, kazao je Agarwal za Al Jazeeru.

Singapur je na prvom mjestu u Aziji po privlačenju i omogućavanju talenata, prema Indeksu globalne konkurentnosti INSEAD 2022. godine, i zadržava poziciju kao najprihvatljivija lokacija za život iseljenika iz istočne Azije u ECA International istraživanju o ocjenama lokacija za 2023. godinu.

Singapurski odbor za ekonomski razvoj očekuje smanjenje cijena najma u gradu u nadolazećim mjesecima (Tim Chong/Reuters)

Singapurska vlada odbacila je sugestije da bi status grada-države kao privlačenja globalnih talenata mogao biti ugrožen, insistirajući na tome da su se neravnoteže na tržištu najma uzrokovane COVID-19 počele smanjivati.

“Povećanje najamnine u 2022. godini odražava iznimnu ograničenost snabdijevanja, koja je proizašla iz značajnih poremećaja u građevinskoj industriji uzrokovanih COVID-19 kao i velike potražnje iseljenika i lokalnog stanovništva”, piše u zajedničkoj izjavi Ministarstva nacionalnog razvoja (MND) i Odbora za ekonomski razvoj (EDB).

“Tokom pandemije porasla je potražnja lokalnog stanovništva za najam dok čekaju dovršetak svoje nekretnine. S ublažavanjem ograničenja prošle godine, potražnja za stranim najmom se, također, brzo oporavila, dodajući dodatni pritisak na tržište najma.”

Izgradnja desetine hiljada novih stanova

MND i EDB rekli su da očekuju smanjenje pritiska na iznajmljivanje u nadolazećim tromjesečjima, s velikom zalihom stambenih jedinica koje bi mogle biti izgrađene ove i sljedećih godina.

Očekuje se da će ove godine biti dovršeno oko 40.000 domova na javnim i privatnim stambenim tržištima – najveći broj u posljednjih pet godina.

Vlada, također, očekuje da će blizu 100.000 javnih i privatnih stambenih objekata doći na tržište između 2023. i 2025. godine.

“Nastavljamo privlačiti značajna ulaganja od kompanija, osnivača i investitora koji traže stabilnu bazu kako bi iskoristili rast Azije i stvorili nove proizvode i usluge za svijet, kao i radna mjesta za Singapurce”, saopćili su MND i EDB.

Iako je Becker zadovoljan svojim preseljenjem, nedostaju mu neke stvari u Singapuru i vraća se u grad svaka dva do tri mjeseca zbog posla.

“Nedostaje mi singapurska dinamična start-up i poslovna scena, gdje se mogu povezati s osnivačima i marketinškim stručnjacima na mnogim povezanim događajima”, rekao je.

“Singapur ima mnogo više da ponudi od Kuala Lumpura u tom pogledu.”

Izvor: Al Jazeera