Kina smanjuje potrošnju u jugoistočnoj Aziji

Azijska razvojna banka i Svjetska banka pretekle su Kinu kao glavni izvor finansiranja razvoja u jugoistočnoj Aziji.

Kina je finansirala projekte diljem regije, uključujući željeznicu Jakarta - Bandung u Indoneziji (Achmad Ibrahim/AP)

Piše: Erin Hale

Kina je smanjila razvojnu pomoć jugoistočnoj Aziji, jer Peking usmjerava novac na druga mjesta, odustajući od položaja najvećeg pojedinačnog izvora finansiranja u regiji, navodi se u izvještaju australskog think-tanka.

Kina je bila najveći pojedinačni izvor razvojne pomoći jugoistočne Azije između 2015. i 2019. godine, ali su je Azijska razvojna banka i Svjetska banka pretekle tokom pandemije COVID-19, navodi u izvještaju Instituta Lowy.

Kineski doprinos regiji pao je sa 7,6 milijardi dolara u 2015. na 3,9 milijardi dolara u 2021., godini prema Institu Lowy, sa sjedištem u Sydneyu.

Ukupno je Kina isplatila 37,9 milijardi dolara, gotovo 20 posto ukupnog finansiranja regije, između 2015. i 2021. godine, što je jednako 5,53 milijarde dolara u prosjeku godišnje.

Jugoistočna Azija ukupno je primila oko 200 milijardi dolara od partnera tokom tog razdoblja.

Peking gubi partnersku moć

Finansiranje Kine, koje se uglavnom sastoji od zajmova, korišteno je za podržavanje velikih infrastrukturnih projekata u cijeloj regiji, uključujući projekte brzih željeznica u Maleziji, Indoneziji i Tajlandu.

“Najupečatljiviji trend u kineskom službenom razvojnom financiranju [ODF] u jugoistočnoj Aziji između 2015. i 2021. godine je pad relativne važnosti Kine kao partnera”, navep je Institut Lowy u izvještaju, predviđajući da bi “trajni učinci pandemije ” mogli nastaviti ometati finansiranje razvoja od Pekinga.

“U 2015. godinbi Kina je osigurala 24 posto ODF-a u regiji. Do 2021. godini to je palo na 14 posto.”

Umjesto Kine, druge zemlje i partneri, uključujući Sjedinjene Američke Države, Australiju i Japan, povećavaju pomoć dok se takmiče za utjecaj s Pekingom, rekao je vodeći ekonomist Instituta Lowy Roland Rajah.

“Intenziviranje geostrateških napetosti između Kine i zapadnih vlada također je dovelo do sve većeg fokusa na korištenje razvojnih finansija, posebno u infrastrukturi, kao sredstva borbe za utjecaj”, kazao je on.

“Ovo omogućava razumijevanje razmjera i obrisa ODF-a u jugoistočnoj Aziji od kritičnog interesa za vlade u regiji i njihove razvojne partnere.”

Novi igrači na azijskom tlu

Novi partneri također su pojačani u regiji, uključujući Islamsku razvojnu banku, sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, koja je osiguravala 225 miliona dolara godišnje u nekoncesijskom zajmu, prvenstveno Indoneziji, i Indiju, koja je usmjerila oko 70 miliona dolara godišnje u bespovratnim sredstvima na susjedne zemlje poput Mijanmara.

Većina sredstava za razvoj regije, 80 posto, međutim, i dalje dolazi od tradicionalnih partnera, poput razvojnih banaka, Japana, Južne Koreje, Evropske unije, SAD-a i Australije, navodi se u izvještaju.

Nakon Kine, Japan je bio najveći pojedinačni neinstitucionalni davatelj sredstava za razvoj, potrošivši 28,2 milijarde dolara.

Južna Koreja doprinijela je sa 20,4 milijarde dolara, a slijede je Njemačka, SAD, Australija i Francuska sa sredstvima između 5,34 i 8,5 milijardi dolara.

Postojao je značajan jaz između obećane potrošnje partnera i iznosa finansiranja koji je isporučen.

U usporedbi sa 298 milijardi dolara posvećenih regiji za više od 100 projekata između 2015. i 2021. godine, samo oko 200 milijardi dolara potrošeno je tokom tog razdoblja.

Izvor: Al Jazeera