Brodovi Kine i SAD-a na istoj pomorskoj vojnoj vježbi

Sjedinjene Američke Države i Kina su, unatoč neslaganju, poslale ratne brodove za učešće u međunarodnoj pomorskoj vježbi koja je u ponedjeljak počela u Indoneziji.

Indonezijski vojni brod KRI Bawal-875 tokom međunarodne vježve Komodo 2023.

Sjedinjene Američke Države i Kina su, unatoč neslaganju, poslale ratne brodove za učešće u međunarodnoj pomorskoj vježbi koja je u ponedjeljak počela u Indoneziji.

Washington i Peking se spore o nizu pitanja na vojnom, diplomatskom, tehnološkom i ekonomskom polju.

SAD je povećao prisutnost na azijsko-pacifičkom području kako bi ograničio utjecaj Kine, koja je nedavno održala niz vojnih vježbi blizu Tajvana.

No, te su dvije suparničke sile, ipak, poslale svoje ratne brodove u međunarodnu pomorsku vježbu Komodo, koju Indonezija od ponedjeljka do četvrtka održava na istoku svog teritorija, blizu otoka Sulawesija.

Američka mornarica tu ima laku fregatu, rekao je za AFP glasnogovornik američke ambasade u Džakarti.

Vježba će omogućiti SAD-u da se “pridruži zemljama, savezničkim i partnerskim, koje imaju isti pristup u rješavanju zajedničkih problema”, poput humanitarnih misija i odgovora na prirodne katastrofe, dodao je.

Austin: Važno je obnoviti dijalog s Kinom

Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je prošle sedmice, odgovarajući na poziv indonezijske ratne mornarice, da će poslati razarač i fregatu.

Rusija, također, treba poslati svoje brodove, vidi se iz popisa koji su objavile indonezijske vlasti, a Australija će poslati fregatu i zapovjednika svoje ratne mornarice, viceadmirala Marka Hammonda.

Sudjelovat će ukupno 17 stranih brodova i dvadesetak indonezijskih.

“Međunarodna pomorska vježba Komodo nije priprema za rat, već daje prednost pomorskoj saradnji u regiji”, rekao je glasnogovornik indonezijske ratne mornarice I Made Wira Hady.

U posljednjih deset dana dogodila su se dva izgreda u kojima su učestvovale američke i kineske snage u Tajvanskom tjesnacu i u Istočnom kineskom moru.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin ocijenio je u subotu, na sastanku u Singapuru, da je “važno” obnoviti dijalog s Kinom kako bi se spriječili “nesporazumi” koji bi mogli potaknuti sukob dvije vojne sile.

Izvor: Agencije