Ruski portal: Koridor ‘Sjever-Jug’ konkurencija Sueckom kanalu

Količina robe koja prolazi međunarodnim prometnim koridorom ‘Sjever-Jug’, koji povezuje Rusiju sa zemljama centralne Azije, udvostručila se na 2,3 miliona tona u prvom kvartalu ove godine.

Euroazijski međunarodni prometni koridor ili koridor 'Sjever-Jug' (Asimedia)

Prema podacima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja, količina robe koja prolazi međunarodnim prometnim koridorom “Sjever-Jug”, koji povezuje Rusiju sa zemljama centralne Azije, udvostručila se na 2,3 miliona tona u prvom kvartalu ove godine.

U izvještaju koji je objavila ruska stranica Ritam Eurazije, Marat Nurgojaev navodi da se u istom razdoblju prošle godine broj isporuka duž zapadne rute udvostručio, na transkaspijskoj se povećao za tri puta, a na istočnoj za 33 puta.

Marat objašnjava da Rusija i Azerbajdžan trenutno rade na razvoju zapadnog dijela koridora.

Prema njegovim riječima, preko kontrolne tačke Samur-Yalama na rusko-azerbejdžanskoj granici prevezeno je oko sedam miliona tona robe prošle godine.

Planirano je da se do 2030. godine poveća obim teretnog prometa na ovoj ruti na 15 do 17 miliona tona godišnje.

Uspostava logističkog centra za Turkmenistan

Dodao je kako Turkmenistan, Rusija i Iran, s druge strane, uspješno razvijaju istočni dio koridora.

Ruske željeznice su ove godine, zajedno sa željeznicama u Kazahstanu, Turkmenistanu i Iranu, odlučile koristiti infrastrukturu istočnog koridora.

Osim toga, nedavno je pokrenut investicijski projekat usmjeren na uspostavu logističkog centra za Turkmenistan u lučkom dijelu posebne ekonomske zone kaspijskog klastera kako bi se višestruko povećao prevoz tereta preko Kaspijskog mora.

Uzimajući u obzir sve navedene pokazatelje, ruski portal ističe da bi koridor “Sjever-Jug” u bliskoj budućnosti mogao postati novi Suecki kanal i njegov pravi konkurent, zbog sve većeg interesa za razvoj međunarodnog prometnog koridora kao elementa nove logistike iz zemalja srednje Azije i drugih država.

Tako je u aprilu prošle godine, u okviru Međunarodne izložbe transportnih i logističkih usluga “TransRussia 2023”, potpisan memorandum između kazahstanske transportne i logističke kompanije KTZ Express i Transportno-logističkog centra Turkmenistana u vezi sa zajedničkim projektom razvoja prometa.

Svrha ovog zajedničkog poduhvata je stvaranje jedinstvenog logističkog operatera na istočnoj ruti međunarodnog prometnog koridora “Sjever-Jug”.

Proces uspostave multipolarnog svijeta

Strane su se složile udružiti napore i kompetencije u cilju uspostavljanja konkurentnih tarifnih stopa i nesmetanog transporta robe iz Kazahstana, Rusije i Turkmenistana u Iran, Indiju, zemlje Bliskog istoka i azijsko-pacifičku regiju, uz sudjelovanje stanica Aksarayskay, grada Ozinki, Bolashak, graničnog prelaza Inche-Burun, Sarakh i obrnuto.

Zbog toga je koridor “Sjever-Jug” za Astanu postao jedan od glavnih motiva za razvoj odnosa u oblasti ekonomije i prometa s Rusijom, kao i s Iranom i Indijom.

U izvještaju se zaključuje da je međunarodni prometni koridor od posebnog značaja za Euroazijski ekonomski savez, budući da predstavlja važan alternativni koridor u svjetlu politike kolektivnih sankcija koju provodi Zapad, a njegova izgradnja je sastavni dio procesa uspostave multipolarnog svijeta.

Izvor: Agencije