Hong Kong: Hapšenja i pojačane mjere sigurnosti na godišnjicu Tiananmena

Ograničenja u Hong Kongu ugušila su nekad najveća bdijenja koja su obilježavala krvavo slamanje prodemokratskih protesta koje je 1989. na glavnom pekinškom trgu provela kineska vojska.

Osam osoba uhapšeno je u blizini parka Victoria, gdje su se godinama nakon 1989. demokratski aktivisti okupljali na godišnjicu Tiananmena (EPA)

Policija Hong Konga saopćila je da je privela osam osoba u blizini gradskog parka, od kojih četiri zbog “buntovničke namjere i nereda”, dok su vlasti pojačale mjere sigurnosti na 34. godišnjicu Tiananmena, krvavih događaja prilikom gušenja prodemokratskih protesta na glavnom trgu u Pekingu.

Ograničenja u Hong Kongu ugušila su nekad najveća bdijenja koja su obilježavala krvavo slamanje prodemokratskih protesta koje je 1989. na glavnom pekinškom trgu provela kineska vojska, ostavljajući gradovima poput Londona, New Yorka, Berlina i Taipeija da očuvaju sjećanje na godišnjicu 4. juna.

Komemoracije se očekuju u nedjelju na najmanje 30 mjesta u Sjevernoj Americi, Evropi i Aziji.

Osam osoba uhapšeno je u blizini parka Victoria, gdje su se godinama nakon 1989. demokratski aktivisti okupljali na godišnjicu Tiananmena, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Među njima je bio i umjetnik Sanmu Chan koji je skandirao “Ne zaboravite 4. juni. Hongkonžani ne bojte se”, dok ga je policija odvodila u subotu navečer, pokazuje videoisječaku koji je Reuters imao na uvid.

Policija je saopćila da je njih osam uhapšeno “zbog isticanja protestnih predmeta uz  pobunjeničke riječi, skandiranje i činjenje nezakonitih radnji”.

‘Kampanja za okončanje nemira’

Aktivisti iz Hong Konga kažu da je takva policijska akcija dio široke kineske kampanje za okončanje nemira u gradu kojemu su obećane posebne slobode tokom 50 godina, prema formuli “jedna država, dva sistema”, kada ga je bivša kolonijalna sila Britanija predala Kini 1997. godine.

Sigurnost je ove godine znatno pojačana širom Hong Konga, uz 6000 raspoređenih policajaca, uključujući oficire za suzbijanje nereda i protuterorizma, saopćila je javna televizija. Visoki dužnosnici upozorili su ljude da se pridržavaju zakona.

U Pekingu je Trg Tiananmen bio prepun turista koji su se fotografirali pod budnim okom policije i drugog osoblja, ali bez očitih znakova pojačanih mjera sigurnosti.

(EPA)

Grupa rođaka stradalih, pod nazivom Majke Tiananmena, rekla je da patnji nikada nije bilo kraja.

“Iako su prošle 34 godine, za nas, članove porodica ubijenih, bol gubitka naših najmilijih u toj jednoj noći muči nas i dalje”, navodi se u saopćenju grupe koje je objavila njujorška organizacija Human Rights in China.

‘Jasan zaključak’

Uprkos upozorenjima u Hong Kongu, neki pojedinci, uključujući neke vlasnike knjižara, tiho obilježavaju 4. juni.

Zatvorena hongkonška aktivistica Chow Hang-tung, jedna od čelnica grupe Savez, koja je organizirala godišnja bdijenja u Hong Kongu 4. juna prije nego što je raspuštena 2021. godine, objavila je na Facebooku da će održati 34-satni štrajk glađu u zatvoru.

U kontinentalnoj Kini svako spominjanje gušenja na Trgu Tiananmen, gdje je vojska otvorila vatru na prodemokratske demonstrante, ubivši stotine, prema grupama za ljudska prava je tabu tema i strogo je cenzurirana.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning, upitana o reakciji vlade na događaje širom svijeta povodom obilježavanja godišnjice, rekla je na redovnom brifingu u Pekingu u petak da je vlada već “došla do jasnog zaključka o političkim previranjima u kasnim 1980-ima”.

U demokratski uređenom Tajvanu, jedinom dijelu svijeta kineskog govornog područja u kojem se godišnjica može obilježiti slobodno i otvoreno, aktivisti će održati komemoraciju na Trgu slobode u Taipeiju, uz druge aktivnosti, uključujući predstavu o Tiananmenu hongkonškog dramatičara.

Potpredsjednik William Lai, predsjednički kandidat vladajuće Demokratske progresivne stranke na izborima u januaru sljedeće godine, napisao je na svojoj Facebook stranici da se mora razgovarati i zapamtiti ono što se dogodilo u Pekingu 1989. godine.

“Događaj obilježavanja 4. juna nastavio se održavati u Taipeiju, što pokazuje da su demokratija i autoritarizam najveće razlike između Tajvana i Kine”, rekao je.

Izvor: Agencije