Erdogan objavio sastav nove vlade

Ministarstva odbrane, vanjskih poslova i privrede doživjela su temeljite promjene.

Nova vlada će se prvi put sastati u utorak (EPA)

Recep Tayyip Erdogan, koji je na turskim predsjedničkim izborima osvojio treći mandat, objavio je sastav nove vlade nakon što je položio zakletvu za novi petogodišnji mandat na čelu Turske.

Erdogan je nakon svečane večere na kojoj je bilo gotovo 80 predsjednika država i vlada, objavio sastav nove vlade u kojoj su ministarstva odbrane, vanjskih poslova i privrede doživjela temeljite promjene, prenosi Hina.

Nova vlada će se prvi put sastati u utorak, rekao je ranije.

Nakon večere Erdogan se uputio u predsjedničku palaču Cankaya, u kojoj je živio i radio Mustafa Kemal Ataturk, kako bi obznanio sastav nove vlade.

Dva ministra ostaju na dužnosti

Kao što se i očekivalo, priznati stručnjak Mehmet Simsek, bivši ministar finansija (2009.-2015.), a zatim potpredsjednik vlade za ekonomsku politiku (do 2018.), preuzima ministarstvo finansija.

Ime Mehmeta Simseka (56) uporno se pojavljivalo u medijima: bivši ekonomist američke banke Merrill Lynch bit će zadužen za uvođenje reda u finansijskoj politici zemlje ne bi li povratio povjerenje ulagača.

Obnovit će se i glavna ministarstva: tako će Hakan Fidan, bivši čelnik MIT-a, turske obavještajne službe, preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova, umjesto Mevluta Cavusoglua.

U ministarstvu odbrane Yasar Gueler, načelnik glavnog štaba oružanih snaga, mijenja Hulusija Akara, bivšeg načelnika glavnog štaba koji je na toj dužnosti bio od jula 2018.

Akara su smatrali organizatorom otpora neuspjelom puču u julu 2016.

Samo dva ministra, zdravstva i kulture, ostaju na svojoj dužnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada