Mornarice SAD-a i Kanade izvode rijetku zajedničku misiju kroz Tajvanski moreuz

Dok američki ratni brodovi prolaze kroz moreuz jednom mjesečno, neobično je da to čine zajedno s brodovima drugih saveznika SAD-a.

Sedma flota američke mornarice saopćila je da su razarač s navođenim projektilima USS Chung-Hoon i kanadski HMCS Montreal izvršili 'rutinski' prolaz moreuzom (EPA)

Američki i kanadski ratni brod uplovili su u Tajvanski moreuz, saopćila je američka mornarica, u rijetkoj zajedničkoj misiji na osjetljivom pomorskom putu u vrijeme pojačanih napetosti između Pekinga i Washingtona oko kineskih prava.

Sedma flota američke mornarice saopćila je da su razarač s navođenim projektilima USS Chung-Hoon i kanadski HMCS Montreal izvršili “rutinski” prolaz moreuzom “kroz vode gdje se primjenjuje slobodna plovidba i prelet u skladu s međunarodnim pravom”, prenosi Hina, pozivjaući se na Reuters.

“Prolaz Chung-Hoona i Montreala kroz Tajvanski moreuz demonstrira predanost Sjedinjenih Američkih Država i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, navedeno je u saopćenju.

Brodovi drugih saveznika

Dok američki ratni brodovi prolaze kroz moreuz jednom mjesečno, neobično je da to čine zajedno s brodovima drugih saveznika SAD-a.

Misija je održana dok su američki i kineski šefovi odbrane sudjelovali na velikom regionalnom sigurnosnom samitu u Singapuru.

Na tom događaju, američki ministar odbrane Lloyd Austin zamjerio je Kini što je odbila održati vojne pregovore, ostavivši supersile u mrtvoj tački oko Tajvana i teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

Kina je pojačala vojni i politički pritisak u pokušaju da prisili Tajvan da prihvati stav Pekinga o suverenitetu, što vlada u Taipeiju oštro odbacuje.

Izvor: Agencije