Erdogan položio zakletvu za treći predsjednički mandat

Erdogan je svečano položio zakletvu, čime je i zvanično započeo novi mandat predsjednika države.

Recep Tayyip Erdogan položio je svečanu zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turske (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan položio je svečanu zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turske, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Erdogan je po dolasku ispred zgrade turskog parlamenta najprije pozdravio počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je počela svečana sjednica Velike narodne skupštine Republike Turske, kojom je predsjedavao privremeni predsjedatelj Devlet Bahceli, prenosi Anadolija.

On je Erdoganu uručio certifikat Vrhovne izborne komisije o potvrdi Erdoganove pobjede na predsjedničkim izborima održanim 28. maja.

(Anadolija)

Erdogan je potom za govornicom parlamenta svečano položio zakletvu, čime je i zvanično započeo novi mandat predsjednika države.

Nakon inauguracije u parlamentu uslijedit će raskošna ceremonija u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Ankari kojoj će prisustvovati deseci svjetskih čelnika.

Veliki izazovi

Turski čelnik, koji je uveo promjene u društvo, ali izaziva i podjele, pobijedio je u drugom krugu 28. maja protiv moćne opozicione koalicije i to uprkos ekonomskoj krizi i oštrim kritikama nakon razornog potresa u februaru koji je ubio više od 50.000 ljudi.

Erdogan, turski čelnik s najdužim stažom suočava se s neposrednim i velikim izazovima u trećem mandatu potaknutim usporavanjem ekonomije i vanjskopolitičkim napetostima sa Zapadom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“S geopolitičke tačke gledišta, izbori će osnažiti tursku nedavnu težnju nezavisnoj vanjskoj politici”, rekao je Matt Gertken, glavni geopolitički strateg u BCA Researchu.

“Ta politika ima za cilj izvući maksimalnu ekonomsku i stratešku korist od istočnih i autokratskih država, dok još uvijek sprječava trajni prekid u odnosima sa zapadnim demokratijama”, rekao je.

“Napetosti sa Zapadom vjerovatno će ponovno porasti, unutar tog okvira, sada kada Erdogan ima novi mandat”, dodao je.

Rješavanje ekonomskih problema u zemlji bit će Erdoganov  prioritet s inflacijom od 43,70 posto, dijelom zbog njegove neortodoksne politike smanjenja kamatnih stopa kako bi potaknuo rast.

Predstavljanje novog kabineta

Kasno u subotu predsjednik bi trebao predstaviti svoj novi kabinet, a mediji nagađaju da bi bivši ministar finansija Mehmet Simsek, umirujuća osoba s međunarodnim statusom, mogao igrati ulogu.

Bivši ekonomist Merrill Lyncha, Simsek je poznat po tome što se protivi Erdoganovoj nekonvencionalnoj politici.

Bio je ministar finansija između 2009. i 2015. i zamjenik premijera zadužen za ekonomiju do 2018. godine, prije nego što je podnio ostavku uoči niza padova lire te godine.

“Čini se da će Erdoganova vlada slijediti ortodoksni stabilizacijski program”, rekao je Alp Erinc Yeldan, profesor ekonomije na istanbulskom Univerzitetu Kadir Has.

“Ono što sada vidimo je da su vijesti o Mehmetu Simseku i njegovom timu dočekane s entuzijazmom na tržištima”, rekao je za AFP.

Novi članovi turskog parlamenta položili su zakletvu su u petak na prvoj sjednici nakon izbora 14. maja, kojoj je također prisustvovao Erdogan.

Njegov savez ima većinu u parlamentu od 600 zastupnika.

Stoltenberg na Erdoganovoj inauguraciji

Šef NATO-a Jens Stoltenberg prisustvovat će Erdoganovoj inauguraciji za vikend i razgovarati s njim, saopćio je savez u petak.

NATO saveznici sa strepnjom čekaju da Ankara da zeleno svjetlo Švedskoj za pridruživanje odbrambenom savezu predvođenim SAD-om, prije samita u julu.

Erdogan je odugovlačio s odobravanjem zahtjeva, optužujući Stockholm za pružanje utočišta “teroristima” zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) koju su Ankara i njeni zapadni saveznici uvrstili na popis terorističkih grupa.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom poručio je na Twitteru da se na sastanku NATO-a u Oslu pojavila “jasna poruka” Turskoj i Mađarskoj da počnu proces ratifikacije.

Njegov turski kolega Mevlut Cavusoglu je odgovorio: “Kristalno jasna poruka našim švedskim prijateljima! Ispunite svoje obaveze koje proizlaze iz Trilateralnog memoranduma i poduzmite konkretne korake u borbi protiv terorizma.

“Ostalo će uslijediti”, poručio je.

Izvor: Agencije