Oštre reakcije na spaljivanje primjerka Kur'ana u Švedskoj: Nepoštovanje i vrijeđanje svetinja

Ono što bi moglo biti legalno nije nužno prikladno, rekao je zamjenik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Irački državljanin Salwan Momika je ispred džamije u glavnom gradu Švedske spalio primjerak Kur'ana (EPA)

Američki State Department je jučerašnje spaljivanje primjerka Kur'ana, koje je ispred džamije u Štohkolmu pod policijskom zaštitom izvršio Salwan Momika, porijeklom iz Iraka, opisao kao “nepoštovanje i bolno”.

Upitan o ovom incidentu, Vedant Patel, zamjenik glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, je odgovorio: “Više puta smo govorili da je spaljivanje vjerskih tekstova nepoštovanje i bol, te ono što bi moglo biti legalno nije nužno prikladno”.

Dodao je kako bi više komentara o ovom incidentu mogli dati švedska vlada i lokalna policija, prenosi Anadolija.

Vrijeđanje islama

Patel je istakao kako nastavljaju poticati Mađarsku i Tursku da bez odgode ratificiraju pristupni protokol o prijemu Švedske u članstvo NATO-a.

Spaljivanje Kur'ana oštro je osudio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogam, koji je rekao da “ćemo naučiti Zapad da vrijeđanje svetinja muslimana nije sloboda mišljenja”.

“Oni koji čine ovaj zločin, koji ga dopuštaju pod krinkom slobode mišljenja, koji žmire na tu podlost, neće ostvariti svoje ciljeve. Najoštrije ćemo reagirati sve dok se ne bude vodila odlučna borba protiv terorističkih organizacija i neprijatelja islama“, poručio je Erdogan.

“Mi ćemo na kraju naučiti zapadne spomenike oholosti da vrijeđanje svetinja muslimana nije sloboda mišljenja“, zaključio je Erdogan.

Irački državljanin Salwan Momika u srijedu je ispred džamije u glavnom gradu Švedske spalio primjerak muslimanske svete knjige Kur'ana.

Incident se dogodio ispred džamije u Medborgarplatsenu, gdje je Momika prvo bacio Kur'an na zemlju, nakon čega ga je spalio uz uvredljive riječi na račun islama.

Lokalna policija pozvana je ispred džamije kako bi spriječila bilo kakve incidente kao mogući odgovor na provokaciju.

Deseci iračkih demonstranata upali su u četvrtak u dvorište švedske ambasade u Bagdadu (Anadolija)

Iračko vrhovno pravosuđe poduzelo je korake za izručenje Momike, kako bi mu se sudilo u Iraku.

Predsjedavajući Vrhovnog sudskog vijeća Faik Zeydan naložio je poduzimanje potrebnih pravnih radnji kako bi se Iračanin vratio u zemlju i da mu se sudi, objavila je iračka agencija INA, prenijela je Anadolija.

Deseci iračkih demonstranata upali su u četvrtak u dvorište švedske ambasade u Bagdadu kako bi izrazili gnjev zbog spaljivanja primjerka Kur'ana.

Kako javlja lokalni list Baghdad Today, demonstranti su uspjeli razvaliti kapiju ambasade i ući u kompleks.

Švedski radio kanal na arapskom jeziku javio je da je svo osoblje ambasade na bezbjednom.

Reakcija islamskih zemalja

Nekoliko arapskih zemalja također je osudilo spaljivanje Kur'ana, rekavši da to potiče mržnju.

Saudijska Arabija, rodno mjesto islama, objavila je da oštro osuđuje taj čin.

“Ova djela puna mržnje i ponavljanja ne mogu se prihvatiti ni pod kakvim opravdanjem. Oni eksplicitno potiču mržnju, isključivanje i rasizam”, dodalo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je pozvalo švedskog ambasadora u Ammanu u znak protesta protiv “dopuštenja švedske vlade ekstremistima” da spale kopiju Kur'ana. Ministarstvo je to osudilo kao čin “rasizma i mržnje”.

Slično tome, Ujedinjeni Arapski Emirati rekli su da su pozvali švedsku ambasadoricu u toj zaljevskoj zemlji i uručili joj protestnu notu.

Ranije u četvrtak, Egipat, zemlja s muslimanskom većinom, nazvao je spaljivanje Kur'ana “sramotnim činom koji izaziva osjećaje muslimana diljem svijeta”.

Maroko je pak opozvao svog ambasadora u Švedskoj na “konsultacije na neodređeno vrijeme”, izvijestila je državna službena novinska agencija MAP. Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je švedskog otpravnika poslova u Rabatu i upoznalo ga s marokanskim odbijanjem “ovog neprihvatljivog djela”, objavila je agencija.

Sa svoje strane, Arapska liga, regionalna organizacija, rekla je da je njen šef Ahmed Abul Gheit oštro osudio dopuštenje švedskih vlasti za taj čin. “Prezir tuđe vjere uopće ne spada u slobodu izražavanja”, rekao je.

Deseci Iračana protestovali su u četvrtak ispred zgrade švedske ambasade u Bagdadu protiveći se spaljivanju Kur'ana, piše Reuters.

Neki od demonstranata zapalili su zastavu duginih boja koja predstavlja LGBT zajednicu.

Demonstranti su se okupili u Bagdadu ubrzo nakon što je populistički šijitski klerik Muktada Sadr pozvao na proteste ispred švedske ambasade u Bagdadu, protjerivanje švedskog ambasadora i paljenje LGBT zastave, među ostalim zahtjevima.

Izvor: Agencije