Rekordan broj vjernika napustio Katoličku crkvu u Njemačkoj

Prošle godine je službeni ispis iz redova Katoličke crkve zatražio 522.821 vjernik, što je najveći broj otkako se vode statistike.

Najveći broj vjernika napustio je Katoličku crkvu u najvećim nadbiskupijama Koeln i Minhen/Freising (Reuters)

Katoličku crkvu u Njemačkoj 2022. napustilo je više od pola miliona vjernika što je do sada najveći zabilježen broj odlazaka, saopćila je Njemačka biskupska konferencija, čije je sjedište u Bonnu.

“U 2022. službeni ispis iz redova Katoličke crkve tražio je 522.821 vjernik, što je najveći broj otkako se vode statistike”, stoji u saopćenju, prenosi Hina.

To je osjetno više nego 2021. kada je Crkvu napustilo 359.338 vjernika.

Najveći broj vjernika napustio je Katoličku crkvu u najvećim nadbiskupijama Koeln i Minhen/Freising. Ove nadbiskupije su se posljednjih godina pojačano nalazile u središtu zanimanja javnosti zbog skandala oko zataškavanja kaznenih djela seksualnog zlostavljanja maloljetnika od zaposlenih u crkvi.

Pitanje poreza

Osim zbog razočarenja ponašanjem crkvenih vjerodostojnika u odnosu prema pedofilskim skandalima, mnogi crkvu napuštaju i zbog poreza koji je obavezan za svakog vjernika koji plaća porez na prihod. Takozvani crkveni porez iznosi oko devet posto poreza na prihod.

Katolička i Protestantska, dvije najveće crkve u Njemačkoj, sada okupljaju manje od polovine stanovništva. Prije 20 godina njima je pripadalo 65 posto stanovništva.

I Protestantska crkva je prošle godine izgubila rekordan broj vjernika, njih 380.000. Trenutno se oko 24 miliona građana Njemačke izjašnjava kao katolici, a oko 19 miliona kao protestanti.

Ipak je najviše ateista

Najveći broj njemačkih građana se izjašnjavaju kao ateisti, a njihov broj je posebno visok na području koje je nekad pripadalo Istočnoj Njemačkoj.

Četiri posto stanovnika Njemačke se izjašnjavaju kao muslimani.

Prema mišljenju stručnjaka, masovno napuštanje dvije najveće njemačke crkve bi moglo ostaviti trajne posljedice po njemačko društvo.

“Lagano odumiranje Katoličke i Protestantske crkve ne pogađa samo njih, nego i cjelokupno društvo koje gubi važan socijalni i obrazovni oslonac kojeg neće biti moguće zamijeniti… Val odlazaka vjernika nije samo crkveni problem, nego će on dugoročno promijeniti Njemačku”, rekao je Thomas Schueller, pravnik zadužen za crkveno pravo, u izjavi za novinsku agenciju dpa.

Izvor: Agencije