Porast upotrebe privatnih vojski, najveći korisnik SAD

Pojava privatnih vojnih grupa prati zakon ponude i potražnje, a korijen njihovog nastanka nazire se u periodu nakon završetka Hladnog rata, piše njemački FAZ.

Mnoge vlade širom svijeta oslanjaju se na privatne vojske poput Wagnera ili Blackwatera (Arhiva)

Broj privatnih vojski u žarištima širom svijeta je u porastu, a SAD se smatra najvećim kupcem vojnih usluga, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

List navodi da se mnoge privatne vojske i paravojne formacije poput Wagnera bore u Ukrajini, kao i da se mnoge druge vlade širom svijeta oslanjaju na privatne vojske poput Wagnera ili Blackwatera, ali ističe da je prilično rizično angažovati ih, uprkos tome što uživaju povjerenje vlada i što su im neophodne, prenosi Tanjug.

Pojava privatnih vojnih grupa kao što su Wagner ili američka kompanija Blackwater prati zakon ponude i potražnje, a korijen nastanka tih formacija nazire se u periodu nakon završetka Hladnog rata, kada su milioni vojnika postali nezaposleni dok je vojna oprema trunula u depoima, navodi njemački list u analizi privatnih vojski.

Klasične prijetnje su nestale, pošto su mnoge vlade počele da smanjuju vojne budžete, otpustili vojnike, dali na aukciju vojnu opremu i vanjske usluge kao što su obuka, logistika i sigurnost u nadi da će smanjiti troškove, stvorivši tako prazninu koju je popunio privatni sektor.

SAD angažovao vojne kompanije u Afganistanu i Siriji

Privatni vojni izvođači bili su zahvalni kupci opreme i iskusni vojnici, i isto tako voljni da pruže i druge usluge koje bi država otkupila, a bilo je potrebe za tim, pošto su se ratovi nastavili i nakon Hladnog rata.

Dodaje se da su novi ratovi postali haotičniji, poput onog u Ruandi ili na Kosovu.

FAZ navodi da je Pentagon kontinuirano angažovao više vojnih kompanija tokom sukoba u Afganistanu i Iraku nakon 2010. nego redovnih vojnika. U tekstu se dodaje da Rusija danas koristi privatne vojne izvođače da bi se nastavila predstavljati kao faktor moći u svijetu.

Prema naučnoj službi američkog Kongresa, Wagner je pomagao ruskim snagama 2014. godine u zauzimanju Krima i Sirije, gdje je ta kompanija povremeno preuzimala vodeću ulogu u vojnoj strategiji.

U februaru 2018. godine, 500 vojnika sa tenkovima i artiljerijom napalo je plinski pogon američke kompanije u sirijskom regionu gdje žive pretežno Kurdi, gdje su američki vojnici raspoređeni da čuvaju objekat zajedno sa sirijskim i kurdskim trupama.

Izvor: Agencije