Nastavljeni protesti u Francuskoj zbog policijskog ubistva tinejdžera

Žrtvu, identifikovanu kao Nahel M, upucala je policija iz neposredne blizine tokom saobraćajne kontrole u predgrađu Pariza.

Situacija u Nanterreu, petnaestak kilometara udaljenom od Pariza, ponovo je postala napeta (EPA)

U noći sa srijede na četvrtak nastavilo se nasilje u Francuskoj, posebno u regiji Pariza gdje je policajac u utorak ubio sedamnaestogodišnjaka koji ga je odbio poslušati, što je francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao kao “neobjašnjivo” i “neoprostivo”.

Situacija u Nanterreu, petnaestak kilometara udaljenom od Pariza, ponovo je postala napeta u srijedu navečer nakon kobne pucnjave iz neposredne blizine u utorak ujutro na tinejdžera tokom saobraćajne kontrole u pariskom predgrađu Nanterre.

Zapaljeno je desetak automobila, kontejnera i barijera postavljenih na cestu. Natpisi “Pravda za Nahela” i “Policija ubija” izvješeni su na pročelje zgrade, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Sukobi s policijom trajali su do 1 sat u četvrti gdje je već bilo sukoba stanovnika i pripadnika snage reda, koji su na bacanje kamenja uzvratili suzavcem.

Dvadesetak općina u Seine-Saint-Denisu, departmanu na sjeveroistoku Pariza, prijavilo je požare, izvijestio je policijski izvor, dodavši da su svaki put na mjestu događaja aktivne vrlo mobilne grupe do stotinjak osoba. U inače mirnim gradovima sada vlada zabrinutost.

Deseci privedenih

Policija je nešto prije 2 sata privela 77 osoba, a u Essonneu, južno od Pariza, zapaljen je autobus iz kojega su putnici izišli oko 21 sat, doznaje se od policijskih izvora.

Sukobi su izbili i u jednoj četvrti u Toulouseu, a s tog se mjesta dizao gust crni dim, vjerovatno od zapaljenog kamiona.

Napetosti su zabilježene i u drugim regijama širom zemlje, poput Lyona, gdje su pripadnike policije gađali pirotehničkim sredstvima.

Na nekim mjestima poput Saint-Etiennea, Lillea i Rennesa incidenti su se dogodili prilikom okupljanja u znak podrške ekološkom pokretu koji je nedavno raspustila vlada.

Brutalnost policije

Nerede, koji su počeli u utorak navečer protestima ispred policijske stanice u Nanterreu i proširili se na susjedne gradove, izazvala je smrt 17-godišnjaka u utorak ujutro tokom policijske kontrole.

Policija je prvobitno izvijestila da je policajac pucao na tinejdžera jer je ovaj jurio na njega svojim automobilom, ali je ova verzija događaja demantovana videom svjedoka koji je kružio društvenim mrežama, a koji prikazuje policajca koji je uperio pištolj u vozačeva vrata zaustavljenog automobila.

Kad se mladić za volanom iznenada odvezao, policajac je zapucao iz neposredne blizine i smrtno ga ranio.

Policajac je priveden zbog sumnje da je počinio ubistvo iz nehata, a ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin je rekao da je policija pokrenula internu istragu incidenta.

Ubistvo je izazvalo bijes u Francuskoj i optužbe za pretjerano policijsko nasilje.

Izvor: Agencije