Mađarski parlament odgodio ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u

Oarlament neće glasati o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u na sjednici koja se održava iduće sedmice.

Viktor Orban je tek u februaru prvi put izrazio zabrinutost zbog težnji Švedske i Finske za članstvo u NATO-u (Reuters)

Mađarski parlament neće glasati o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u na sjednici koja se održava iduće sedmice, prema dnevnom redu objavljenom u četvrtak.

Švedska, koja je odbacila dugogodišnju politiku vojne nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, nadala se da će se službeno pridružiti Savezu na samitu NATO-a 11. i 12. jula. Iako ima snažnu podršku drugih članica poput SAD-a, Turska i Mađarska do sada su blokirale ratifikaciju njenog članstva.

Zastupnica opozicijske stranke Demokratska koalicija Agnes Vadai rekla je u četvrtak Reutersu da zastupnici vladajuće stranke Fidesz i demokršćanskih stranaka nisu, na sastanku odbora, podržali prijedlog da se to pitanje uvrsti na dnevni red plenarne sjednice parlamenta iduće sedmice.

“Odbor parlamenta odbio je stavljanje glasanja na dnevni red iduće sedmice”, rekla je Vadai i dodala da će njena stranka ponovno predložiti glasanje u ponedjeljak u parlamentu, prenijela je Hina.

Vadai je rekla kako je “očito” da je Fidesz odlučio zakazati glasanje ovisno o stavu Turske.

“(Premijer) Viktor Orban kreće se u tandemu s (turskim predsjednikom Recepom Tayyipom) Erdoganom… ignorira mađarski suverenitet i… uništava jedinstvo NATO-a”, rekla je.

“Kako danas izgleda, neće biti ratifikacije prije samita NATO-a”, dodala je.

Proces zapinje od prošlog jula

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da namjerava razgovarati s Orbanom kasnije u četvrtak nakon informacija da će mađarski parlament odgoditi ratifikaciju švedske kandidature za NATO.

Glasnogovornik Mađarske vlade i Ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili Reutersu na upite poslane e-mailom.

Proces ratifikacije zapinje u parlamentu od prošlog jula, ali Orban je tek u februaru prvi put izrazio zabrinutost zbog težnji Švedske i Finske za članstvo u NATO-u.

Optužio je obje zemlje, između ostalog, za širenje “otvorenih laži” o zdravlju demokratije i vladavine prava u Mađarskoj.

Međutim, mađarski zastupnici odobrili su kandidaturu Finske krajem marta.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada