Britanski Apelacioni sud proglasio nezakonitim plan o slanju azilanata u Ruandu

Plan za Ruandu postao je jedno od najkontroverznijih pitanja o vladinoj politici migracija, jer je izazvao međunarodne kritike i masovne proteste širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Rješavanje pitanja malih brodova jedan je od pet prioriteta Britanske vlade (EPA)

Apelacioni sud Velike Britanije proglasio je nezakonitim plan vlasti da šalju azilante u Ruandu.

“Nedostaci u sistemu azila u Ruandi su takvi da postoje suštinski razlozi za vjerovanje da postoji realan rizik da će osobe koje su poslate tamo biti vraćene u svoje matične zemlje, gdje se suočavaju s progonom ili drugom vrstom nehumanog tretmana”, navodi se u odluci suda, prenosi Tanjug.

Presuda je uslijedila nakon dugotrajnog pravnog spora i diskusija u Britaniji, jer je Visoki sud u decembru presudio da je plan za deportaciju migranata u tu istočnoafričku zemlju zakonit. Mjesec dana kasnije Visoki sud je odobrio žalbu na tu presudu, prenosi Anadolija.

Kontroverzno pitanje

Ovaj plan je postao jedno od najkontroverznijih pitanja o vladinoj politici migracija, jer je izazvao međunarodne kritike i masovne proteste širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Plan za Ruandu koji su potpisali tadašnji ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel i ruandski ministar vanjskih poslova Vincent Biruta u aprilu 2022. predviđao bi da se tražioci azila koji pokušavaju ući u Ujedinjeno Kraljevstvo šalju u Ruandu.

Prvi planirani let za deportaciju je blokiran prije godinu dana presudom Evropskog suda za ljudska prava.

Rješavanje pitanja malih brodova jedan je od pet prioriteta Britanske vlade jer je prošle godine više od 45.000 migranata stiglo u zemlju prelazeći La Manche.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada