NYT: Surovikin je znao za Prigožinov plan

General Sergej Surovikin, zamjenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, izvijestio je New York Times.

Surovikin je bio pozvao Wagnerovu grupu da odustane od pobune protiv vojnog vodstva i vrati se u svoje baze neposredno prije nego što je Prigožin poveo svoje borce na takozvani 'marš za pravdu' prema Moskvi (Reuters)

General Sergej Surovikin, zamjenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, izvijestio je New York Times.

New York Times se poziva na američke dužnosnike upoznate s američkim obavještajnim podacima o Prigožinovoj pobuni te navodi da su dužnosnici “pokušavali saznati je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda”, prenosi Hina.

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna njegovih Wagnerovih boraca tokom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprečavanje građanskog rata.

New York Times je izvijestio da su američki dužnosnici također rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaj.

‘General Armagedon’

Pentagon nije do sada odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom. Kremlj i rusko ministarstvo odbrane također nisu odgovorili na Reutersove upite.

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali “general Armagedon”, u oktobru je postavljen na čelo operacija u Ukrajini ali je u januaru ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova da nadgleda kampanju, a Surovikin je postao njegov zamjenik.

Prije pokretanja pobune, Prigožin je bjesnio i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspjeh kampanje i nedostatak podrške vojske za Wagnerove borce.

Surovikin je bio pozvao Wagnerovu grupu da odustane od pobune protiv vojnog vodstva i vrati se u svoje baze neposredno prije nego što je Prigožin poveo svoje borce na takozvani “marš za pravdu” prema Moskvi.

Izvor: Agencije