Neredi i sukobi u predgrađu Pariza zbog policijskog ubistva tinejdžera

Jedan policajac je u utorak pucao na 17. godišnjeg tinejdžera, koji je kasnije preminuo od zadobijenih rana, saopštilo je tužilaštvo u Nanterreu.

Nakon rekordnih 13 smrtnih slučajeva u policijskim pucnjavama u Francuskoj tokom prošle godine, ovo je druga pucnjava sa smrtnim ishodom u ovoj godini (AFP)

U pariškom predgrađu Nanterre sinoć su se dogodili neredi i sporadični sukobi između ogorčene omladine i policije, kao izraz rastućeg nezadovoljstva među građanima u lokalnoj zajednici zbog ubistva tinejdžera tokom policijske intervencije.

Jedan policajac je u utorak pucao na 17. godišnjeg tinejdžera, koji je kasnije preminuo od zadobijenih rana, saopštilo je tužilaštvo u Nanterreu, prenosi Tanjug portal France 24.

Na video snimcima televizije BFMTV, objavljenim na društvenim mrežama, koji je verificirao Reuters, vide se dva policajca pored automobila Mercedes AMG, dok jedan od njih puca prema vozilu koje se udaljava.

Francusko tužilaštvo je saopštilo u utorak da je pokrenuta istraga protiv policajca koji je u utorak ujutro u predgrađu Pariza ubio 17-godišnjaka, nakon što je mladić odbio da zaustavi svoj auto.

U saopštenju se navodi da je policajac pucao u pravcu automobila i pogodio vozača tinejdžera, koji je preminuo od zadobijenih rana.

Dodaje se da je jedan od putnika u tom vozilu priveden i ubrzo pušten, ali da policija nije uspjela da locira drugog putnika, prenosi Reuters.

Policijske pucnjave

Kako se navodi, vozač je odranije bio poznat francuskoj policiji, zbog toga što je odbijao da se povinuje saobraćajnim propisima i zaustavi se na zahtjev policije.

Nakon rekordnih 13 smrtnih slučajeva u policijskim pucnjavama u Francuskoj tokom prošle godine, ovo je druga pucnjava sa smrtnim ishodom u ovoj godini.

Tri osobe su ubijene u policijskim pucnjavama 2021. godine, jer su odbile da se pridržavaju saobraćajnih ograničenja, a dvije tokom 2020. godine.

Prema Reutersovoj evidenciji o smrtonosnim pucnjavama u toku 2021. i 2022. godine, većina žrtava su bili crnci ili arapskog porekla.

Izvor: Agencije