NATO će braniti svoje članice od prijetnji Wagnerovih snaga u Bjelorusiji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da će vojna alijansa zaštititi ‘svakog saveznika, svaki pedalj teritorije NATO-a’ od prijetnji iz ‘Moskve ili Minska’.

Iz Instituta za proučavanje rata kažu da je malo vjerovatno da će Bjelorusija biti zaista sigurno mjesto za Wagnerove borce ako Putin odluči da odustane od svog dogovora (Reuters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je zapadna vojna alijansa spremna braniti se od svake prijetnje koju predstavlja preseljenje ruskih Wagnerovih plaćeničkih snaga u Bjelorusiju, usred straha da bi premještanje privatne vojske moglo stvoriti nestabilnost za istočnoevropske članice NATO-a.

Prema izvještajima, šef Wagnera Jevgenij Prigožin stigao je u Bjelorusiju u utorak, u skladu sa sporazumom o kojem je pregovarao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, a koji je za dlaku spriječio plaćenike da marširaju na Moskvu u subotu nakon što se privatna vojska pobunila protiv ruskih vojnih vođa.

“Ako Wagner rasporedi svoje serijske ubice u Bjelorusiji, sve susjedne zemlje suočene su s još većom opasnošću od nestabilnosti”, rekao je litvanski predsjednik Gitanas Nauseda nakon sastanka u Hagu sa Stoltenbergom i vladinim čelnicima iz šest drugih NATO saveznika.

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da se nada da će prijetnja koju predstavljaju Wagnerovi plaćenici NATO-u biti na dnevnom redu samita svih 31 članica u Vilniusu, u Litvaniji, od 11. do 12. jula.

“Ovo je zaista ozbiljno i veoma zabrinjavajuće i moramo donijeti vrlo čvrste odluke. Za to je potreban veoma, veoma oštar odgovor NATO-a”, rekao je Duda.

Stoltenberg: Zašitit ćemo svaki pedalj teritorije

Stoltenberg je rekao da je prerano govoriti šta bi Wagnerovo prisustvo u Bjelorusiji moglo značiti za saveznike u NATO-u, ali da će vojna alijansa zaštititi “svakog saveznika, svaki pedalj teritorije NATO-a” od prijetnji iz “Moskve ili Minska”.

“Već smo povećali naše vojno prisustvo u istočnom dijelu alijanse i donijet ćemo dalje odluke o dodatnom jačanju naše kolektivne odbrane sa više snaga visoke spremnosti i većim sposobnostima na predstojećem samitu”, rekao je Stoltenberg.

Prigožin nije viđen od subote, kada je mahnuo okupljenima iz vozila u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu, kojeg su njegovi borci nakratko zauzeli.

U utorak ujutro, privatni avion za koji se vjeruje da pripada Prigožinu doletio je iz Rostova u zračnu bazu jugozapadno od bjeloruskog glavnog grada Minska, pokazuju podaci portala FlightRadar24.

Putin pokušava potvrditi autoritet

Usljed posljedica Prigožinove pobune protiv Moskve, pristalice ruskog predsjednika Vladimira Putina insistiraju na tome da njegova vladavina nije oslabljena pobunom i da ruski zvaničnici pokušavaju ostaviti krizu iza sebe, a obavještajna služba FSB odbacila je sve krivične prijave protiv Wagnerovih boraca.

Putin je, također, pokušao ojačati svoj autoritet, zahvalivši regularnim ruskim trupama za ono što je opisao kao sprečavanje građanskog rata, a događaje tokom vikenda prikazao je kao neku vrstu pobjede za rusku vojsku.

“Vi ste de facto zaustavili građanski rat”, rekao je Putin vojnicima Ruskog ministarstva odbrane, Nacionalne garde, službe sigurnosti FSB-a i Ministarstva unutrašnjih poslova koji su se okupili u dvorištu Kremlja u utorak.

“Dokazali ste svoju lojalnost narodu Rusije i vojnoj zakletvi”, rekao je Putin, prije nego što je u subotu održao minutu šutnje za pilote koje su oborile i ubile Wagnerove snage.

Na odvojenom sastanku sa zvaničnicima odbrane, Putin je prvi put rekao da je Wagner grupa u potpunosti finansirana iz ruskog saveznog budžeta, uprkos tome što djeluje kao nezavisna plaćenička snaga. Dodao je da je Moskva od potpune invazije na Ukrajinu u februaru 2022. isplatila toj grupi 86,262 milijarde rubalja (oko milijardu dolara) u platama.

Moskva je saopštila da su u toku pripreme da Wagnervi borci koji su još u Ukrajini, kojih prema Prigožinu ima oko 25.000, predaju svoje teško naoružanje ruskoj vojsci.

Lukašenko i Wagner

U razgovoru sa svojim vojnim zvaničnicima u utorak, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je rekao da je pozvao Putina da ne ubije pobunjenog šefa plaćenika – Prigožina.

“Rekao sam Putinu: mogli bismo ga uništiti, bez problema. Ako ne u prvom pokušaju, onda u drugom. Rekao sam mu: ne radi to”, naveo je Lukašenko, prenose državni mediji.

Lukašenko je, također, rekao da njegova vojska može mnogo naučiti od Wagnerovih plaćenika.

“Bili su na samom frontu napadačkih trupa. Oni će nam reći šta je sada važno”, rekao je Lukašenko, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta.

Wagnerovi borci mogu izvijestiti o tome koje oružje dobro funkcioniše u Ukrajini i kako se napad i odbrana mogu uspješno izvesti, rekao je.

“Ovo je vrlo vrijedno. To nam treba od boraca Wagnera”, istakao je Lukašenko, dodajući da su plaćeničke trupe još u svojim bazama u regiji Lugansk koju je okupirala Rusija na istoku Ukrajine.

“Ali ako žele – a koliko sam shvatio, traže više lokacija – onda ćemo im ugoditi”, rekao je.

Iz Instituta za proučavanje rata (ISW), istraživačkog centra sa sjedištem u Washingtonu DC, saopšteno je da su opozicijski mediji na ruskom jeziku izvijestili da je Bjelorusija u procesu izgradnje nekoliko vojnih kampova za smještaj Wagnerovih boraca. Ovaj istraživački centar je dodao da je baza, koja bi primila do 8.000 boraca, u procesu izgradnje u Mogiljevskoj oblasti u zemlji, koja se nalazi otprilike 200 kilometara istočno od Minska.

ISW: Putin pokušava uništiti Prigožinov ugled

Iz ISW-a, također, kažu da je malo vjerovatno da će Bjelorusija biti zaista sigurno mjesto za Wagnerove borce ako Putin odluči da odustane od svog dogovora da ih ne goni za pobunu.

„Bjelorusija neće ponuditi Prigožinu ili Wagnerovom borcima pravo utočište ako Kremlj bude vršio pritisak na Bjelorusiju“, navodi ISW.

“Putin, možda, predstavlja Bjelorusiju kao utočište za Wagnerove borce kao zamku. Kremlj će vjerovatno smatrati osoblje grupe Wagner koje prati Prigožina u Bjelorusiju izdajnicima bez obzira hoće li odmah preduzeti mjere protiv njih”, navodi se.

Putin, također, pokušava uništiti Prigožinov ugled među njegovim borcima i unutar ruskog društva, sopštio je ISW.

Ruski lider je “vjerovatno odlučio da ne može direktno eliminisati Prigožina, a da ga u ovom trenutku ne učini mučenikom”, navodi institut.

“Kremlj će vjerovatno nastaviti da napada Prigožinov lik kako bi slomio njegovu podršku javnosti, obeshrabrio osoblje Wagnera da ga slijedi u Bjelorusiju i uništio njegovu finansijsku moć.”

Izvor: Al Jazeera i agencije