Švicarska postala leglo ruskih i kineskih špijuna

Glavna obavještajna agencija Švicarske kaže da su najmanje trećina od 220 akreditiranih ruskih dužnosnika vjerovatno špijuni.

Švicarska kaže da ruski špijuni također djeluju iz moskovske misije UN-a u Ženevi (Markus Schreiber/AP Photo)

Glavna švicarska obavještajna agencija, Federalna obavještajna služba (FIS), kaže da je invazija Moskve na Ukrajinu učinila zemlju žarištem špijunaže, s najmanje trećinom od 220 dužnosnika koje je Rusija akreditirala u zemlji za koje se sumnja da su špijuni, prenosi AP.

Dok je rusko špijuniranje u drugim zemljama u Evropi i Sjevernoj Americi oslabljeno protjerivanjem, ruski agenti nastavili su djelovati u Bernu, glavnom gradu Švicarske, i u misiji Moskve pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, navodi FIS u svom godišnjem izvještaju.

“U Evropi, Švicarska je jedna od država s najvećim brojem ruskih obavještajaca koji djeluju pod diplomatskim paravanom, dijelom zbog svoje uloge domaćina međunarodnim organizacijama”, stoji u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

UN ima svoj evropski centar u Ženevi, a grad je također domaćin nekoliko agencija UN-a i međunarodnih organizacija. Stotine diplomata raspoređene su u gradu ili se redovno okupljaju na ključnim sastancima.

“Od otprilike 220 ljudi akreditiranih kao diplomatsko ili tehničko-administrativno osoblje u ruskim misijama u Ženevi i Bernu, vjerovatno barem trećina radi za ruske obavještajne službe”, rekao je šef FIS-a Christian Dussey na konferenciji za novinare.

Švicarska tajna služba, koja ima 450 zaposlenika, rekla je da ju je rat u Ukrajini prisilio da proširi svoje praćenje na područja koja su prije dobivala malo pažnje, poput Turske i Indije, jer je Rusija koristila kompanije u takvim zemljama za nabavku.

Znatno manje Kineza

Iako se također vjeruje da Kina ima desetke špijuna u svojim diplomatskim misijama u Švicarskoj, njihov broj je znatno manji od broja Rusije, navodi agencija.

Kineski se agenti više oslanjaju na nediplomatsko pokriće, rekao je FIS, i uglavnom se službeno opisuju kao naučnici, novinari ili poslovni rukovoditelji.

Dussey je rekao kako očekuje da će kineska obavještajna operacija ojačati u Evropi, podržana sve većim resursima.

“Činimo maksimum, na terenu, da pokažemo da se granice” ne smiju preći, rekao je šef FIS-a, dodajući da su špijunske operacije imale negativan utjecaj na međunarodnu važnost Ženeve i bile štetne za vjerodostojnost Švicarske.

FIS je također primijetio da je na sigurnosnu sliku utjecalo rastuće rivalstvo između velikih svjetskih sila, koje je pojačano ruskom invazijom Ukrajine u punom opsegu.

“Rusija je uništila poredak temeljen na pravilima za mir u Evropi”, objavio je FIS.

“Učinkovitost međunarodnih foruma za održavanje mira i sigurnosti, poput UN-a ili Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), nastavila je opadati; nema znakova stabilnog novog svjetskog poretka.”

Izvor: Agencije