Mediji: Objavljen audiosnimak na kojem Trump govori o povjerljivim dokumentima

Objavljeni audiosnimak iz 2021. godine ključni je dokaz u optužnici specijalnog tužioca Jacka Smitha protiv Donalda Trumpa.

Trump se izjasnio da nije kriv po 37 tačaka koje su federalni tužioci podigli 14. juna (AP)

Američki mediji objavili su audiosnimak na kojem se navodno čuje kako se bivši predsjednik Donald Trump hvali da ima povjerljivi dokument tokom sastanka iz 2021. godine.

U skoro dvominutnom snimku koji je prvi emitovao CNN, Trump je priznao da sa relevantnih dokumenata nije skinuo oznaku tajnosti prije odlaska s funkcije.

Razgovor se dogodio u njegovom golf klubu Bedminster u New Jerseyu sa dvoje zaposlenih, izdavačem i piscem njegove nadolazeće knjige, prenosi Anadolija.

Trump je govorio o držanju tajnog dokumenta Pentagona s planovima za napad na Iran, citirajući Marka Milleya, prvog čovjeka Generalštaba američke vojske.

“Pa, sa Milleyjem – da vidim to. Pokazaću vam primjer“, može se čuti Trump.

Dokazni materijal tužilaštva

“Rekao je da želim da napadnem Iran, zar nije nevjerovatno? Imam veliku gomilu papira. Ova stvar je upravo iskrsla, pogledajte. Ovo je bio on. Predstavili su mi ovo”, kaže Trump, premještajući papire.

“To je kao vrlo povjerljivo, tajno. Ovo su tajne informacije. Pogledajte, pogledajte ovo. Napadate i…”, rekao je Trump.

“Vidite, kao predsjednik, mogao sam skinuti tajnost, ali sada ne mogu, znate. Ali ovo je klasično. Zar to nije zanimljivo? Tako je super”, govori Trump na snimku.

Trump se izjasnio da nije kriv po 37 tačaka koje su federalni tužioci podigli 14. juna u vezi sa njegovim navodnim zadržavanjem povjerljivih državnih dokumenata nakon što je napustio funkciju.

Objavljeni audiosnimak uvršten je u dokazni materijal tužilaštva protiv Trumpa.

Izvor: Agencije