Vođa Talibana: Afganistanskim ženama osiguran je ‘ugodan’ život

Vrhovni vođa talibana objavio je poruku u kojoj tvrdi da je njegova vlada poduzela potrebne korake za poboljšanje života žena u Afganistanu.

Vođa Talibana je rekao da su žene u zemlji, usvajanjem islamske uprave, spašene od "tradicionalnog ugnjetavanja" (AP)

Vrhovni vođa talibana objavio je poruku u kojoj tvrdi da je njegova vlada poduzela potrebne korake za poboljšanje života žena u Afganistanu.

U izjavi povodom ovosedmičnog praznika Eid al-Adha, Haibatullah Akhunzada – koji se rijetko pojavljuje u javnosti i vlada dekretom iz rodnog mjesta talibanskog pokreta Kandahara – rekao je da su poduzeti koraci kako bi se ženama osigurao “udoban i uspješan život u skladu s islamskim šerijatom”.

Rekao je da su žene u zemlji, usvajanjem islamske uprave, spašene od “tradicionalnog ugnjetavanja”, uključujući prisilne brakove.

“Vraćen je status žene kao slobodnog i dostojanstvenog ljudskog bića i sve institucije su bile obavezne pomoći ženama u osiguravanju braka, nasljedstva i drugih prava”, rekao je.

Ograničenja za žene i djevojčice

Akhunzada je rekao da će negativni aspekti 20-godišnje okupacije zemlje koji se odnose na žensko nošenje hidžaba i “pogrešno vođenje” uskoro prestati.

Otkako su se vratile na vlast u augustu 2021, talibanske su vlasti spriječile djevojke i žene da pohađaju srednju školu ili fakultet, zabranile im pristup parkovima, teretanama i javnim kupatilima te im naredile da se pokriju kad izlaze iz kuće.

Također su im zabranili rad za Ujedinjene narode ili nevladine organizacije, dok je većina državnih službenica otpuštena s posla, ili im se plaća da ostanu kod kuće.

Akhunzadina tvrdnja dolazi nekoliko dana nakon što je UN upozorio Kabul da ograničenja za žene i djevojčice čine priznanje talibanske vlade “gotovo nemogućim”.

Dekreti su prepreke

“U svojim redovnim razgovorima s de facto vlastima, otvoreno sam govorila o preprekama koje su sami sebi stvorili dekretima i ograničenjima koja su donijeli, posebice protiv žena i djevojčica,” rekla je u Vijeću sigurnosti Roza Otunbayeva, izaslanica UN-a za Afganistan i voditeljica UN-ove misije pomoći u Afganistanu (UNAMA).

“Prenijeli smo im da je gotovo nemoguće da će njihovu vladu priznati članovi međunarodne zajednice sve dok su ti dekreti na snazi”, rekla je Otunbajeva.

Akhunzada je u svojoj poruci ponovio svoj poziv drugim zemljama da se prestanu miješati u unutrašnje stvari Afganistana. Rekao je da talibanska vlada želi dobre političke i ekonomske odnose sa svijetom, posebno sa zemljama s muslimanskom većinom, te je ispunila svoju odgovornost u tom pogledu.

Akhunzadina poruka također osuđuje ponašanje Izraela prema Palestincima i poziva narod i vladu Sudana da ostave po strani svoje razlike i rade zajedno na jedinstvu i bratstvu.

Izvor: Agencije