Vlada Izraela odobrila izgradnju više hiljada kuća za jevrejske doseljenike

Iako se očekuju veće napetosti između SAD-a i Izraela, Washington nije poduzimao akciju protiv svog saveznika Izraela ni ranije kada se širio na okupiranu Zapadnu obalu.

Ultradesna vlada premijera Benjamina Natanyahua odobrila planove za izgradnju više hiljada novih domova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, čemu se protivi međunarodna zajednica (EPA)

Ultradesna Vlada Izraela odobrila je danas planove za izgradnju više hiljada novih domova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, a agencija AP ukazuje kako odluka prijeti da pogorša sve napetije odnose Izraela sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Odluka o izgradnji donesena je uprkos rastućim američkim kritikama izraelske politike naseljavanja okupiranih teritorija.

Odobravanje gradnje novih kuća za jevrejske doseljenike, također, utječe na porast napetosti u odnosima s Palestincima u vrijeme pojačanog nasilja na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji su objavili da je Odbor za planiranje Ministarstva odbrane, koji nadgleda izgradnju naselja, odobrio izgradnju više od 5.000 domova za naseljenike, prenosi Beta.

Ilegalna naselja

Palestinci i međunarodna zajednica smatraju da je širenje jevrejskih naselja nelegalno i da je prepreka za mir.

Više od 700.000 Izraelaca živi na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalemu, koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, a Palestinci teže da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu koja bi obuhvatila i Pojas Gaze.

U Vladi Izraela koja je položila zakletvu krajem decembra prošle godine, dominiraju religiozni i političari ultranacionalsti bliski pokretu jevrejskih naseljenika.

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena oštro kritikuje izraelsku politiku naseljavanja okupiranih teritorija i više puta je pozvala da se izgradnja zaustavi.

Uprkos kritikama, Washington dosad nije poduzeo značajniju akciju protiv svog bliskog saveznika Izraela.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada