U udaru tornada poginule tri osobe na Srednjem zapadu SAD-a

Prijavljeni su smrtni slučajevi u Indiani i Arkansasu, nakon što je više tornada obaralo stabla i oštetilo kuće.

Veliki broj kuća u Indiani je oštećen ili potpuno uništen (EPA)

Najmanje tri osobe su poginule nakon što su jake oluje pogodile američke savezne države Indianu i Arkansas, objavile su lokalne vlasti, nakon što je nekoliko tornada pogodilo ta područja.

Tornada su prijavljena u nedjelju poslijepodne u južnom dijelu Indiane, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Fotografije i snimke lokalnih medija pokazuju da su srušena stabla blokirala ceste i oštetila kuće. Velika tuča također je zabilježena u Indiani i obližnjim državama, rekli su dužnosnici.

Službenici za hitne slučajeve iz okruga Martin u Indiani, potvrdili su jednu smrt. Žrtvin povrijeđeni partner helikopterom je prebačen u bolnicu, rekao je direktor hitne službe Cameron Wolf.

Par je živio u dvospratnoj brvnari, koja je uništena, rekle su vlasti. Daljnji detalji nisu odmah bili dostupni.

“Šteta je slučajna”, rekao je Wolf u intervjuu američkoj novinskoj kući PBS. Najteže pogođena područja bila su rijetko naseljena, rekao je.

Jaka oluja

U Arkansasu su dvije osobe također poginule nakon što je stablo palo na kuću u Carlisleu usred jake oluje u nedjelju navečer, saopćeno je iz ureda šerifa okruga Lonoke podružnici CBS News. Treća osoba je preživjela.

U međuvremenu, oko 75 kuća je oštećeno u okrugu Johnson u Indiani, koji se nalazi južno od glavnog grada države, Indianapolisa, uključujući gradove Greenwood i Bargersville, rekli su dužnosnici.

“Očito je ovo vrlo opasna situacija za područje”, rekao je šef vatrogasne službe Bargersvillea Eric Funkhouser tokom konferencije za novinare. “Imamo vodove koji su u prekidu u cijelom tom području od tri milje.”

Krov kuće ozbiljno je oštećen nakon što je tornado pogodio okrug Johnson u Indiani (AP)

U razgovoru za Indianapolis Star, Kimber Olson (42) ispričala je kako je svom osmogodišnjem sinu rekla da sjedne u kadu. Zatim je izašla van i snimila ono što je izgledalo kao dva stupa tornada u blizini njezine kuće u Bargersvilleu.

“Zvuk je zaglušujući”, rekla je Olson. “Nikad nećete zaboraviti zvuk. Uši ti pucaju na tako čudan način. Dobiješ prsten u uhu.”

Nakon što se tornado približio, ušla je unutra, zatvorila sva vrata i skočila u kadu sa sinom, rekla je.

Čula je kako je staklo eksplodiralo kad joj se prozor razbio.

“Svake oluje bit ću prestravljena”, rekla je. “Posmatrat ću vrlo, vrlo oprezno.”

Toplotni val

Istraživački timovi trebali su u ponedjeljak posjetiti okruge Martin, Johnson, Daviess i Monroe kako bi procijenili štetu, prema uredu Nacionalne meteorološke službe u Indianapolisu.

Od ponedjeljka ujutro oko pola miliona korisnika komunalnih usluga suočilo se s nestankom struje zbog vremena na srednjem zapadu i jugu SAD-a, prema web stranici za praćenje energije PowerOutage.us.

Prije nekoliko dana najmanje je jedna osoba poginula, a dvadesetak ih je povrijeđeno kada je tornado pogodio centralni Mississippi.

Opasan toplinski val prouzrokovao je smrtonosna tornada u Teksasu i Floridi, gdje su ovog mjeseca u olujama poginule najmanje četiri osobe.

Nedavna studija objavljena u Biltenu Američkog meteorološkog društva sugerira da se očekuje da će se vrste intenzivnih oluja za koje se zna da rađaju tornada povećati kako temperature rastu zbog klimatskih promjena.

Izvor: Agencije