Njemačka krajnje desničarska partija prvi put pobijedila na lokalnim izborima

Dok su krajnje desne stranke ojačale širom Evrope, jačanje AfD-a je posebno delikatno pitanje zbog njemačke nacističke prošlosti.

Stranka uživa rekordno visoku podršku u anketama na nacionalnom nivou (EPA)

Kandidat krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) pobijedio je na izborima u nedjelju te je ta stranka po prvi puta dobila čelnika okruga, što predstavlja ogroman preokret za stranku koja uživa rekordno visoku podršku u anketama na nacionalnom nivou.

Deset godina star AfD, s kojim glavne stranke u Njemačkoj službeno odbijaju sarađivati zbog njegovih radikalnih stavova, pobijedio je u drugom krugu lokalnih izbora u okrugu Sonneberg u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, osvojivši 52,8 posto glasova.

Riječ je o najnovijem uspjehu stranke kojoj raste podrška nakon nezadovoljstva javnosti socijaldemokratskim kancelarom Olafom Scholzom i njegovom koalicijom sa Zelenim i Liberalno-demokratskom strankom (FDP), koja se suočava s unutrašnjim sporovima oko politika i budžeta prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

AfD, koji prema anketama uživa podršku između 19 i 20 posto birača, iskorištava strahove glasača u vezi recesije, migracija i zelene tranzicije, tvrde analitičari, a na saveznim izborima 2025. namjerava nominirati svog kandidata za kancelara.

Stranka je naročito snažna na prostoru bivše komunističke Istočne Njemačke, a ankete upućuju na to da bi mogla ostvariti pobjedu u tri istočne savezne pokrajine iduće godine.

‘Jasna poruka Berlinu’

Jasna pobjeda AfD-ovog Roberta Sesselmanna u okrugu sa tek oko 56.000 stanovnika šalje poruku Berlinu, kažu analitičari, naročito nakon što su se sve druge stranke u Sonnebergu ujedinile protiv njega.

Dok su krajnje desne stranke ojačale širom Evrope, jačanje AfD-a je posebno delikatno pitanje zbog njemačke nacističke prošlosti. Stranka se protivi ekonomskim sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini i osporava da je ljudsko djelovanje uzrok klimatskih promjena.

Njemačka obavještajna služba je ovaj mjesec objavila da krajnje desni ekstremizam predstavlja najveću prijetnju za demokratiju u Njemačkoj te je upozorila glasače u vezi podrške za AfD.

Stranka je osnovana prije deset godina kao antievropska stranka. Njena je popularnost narasla nakon migrantske krize 2015, a ušla je u njemački parlament 2017, čime je službeno postala opozicija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada