Biden: SAD nema nikakve veze s pobunom Wagner grupe

Američki predsjednik Joe Biden je tokom događaja u Bijeloj kući rekao da je pobuna Wagner grupe “bila dio borbe unutar ruskog sistema” između paravojnih snaga i Vlade Rusije.

Američki predsjednik Joe Biden kaže da njegova zemlja nema veze s pobunom u Rusiji (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden izjavio je u ponedjeljak da Washington “nema nikakve veze” s pobunom Wagner grupe protiv ruske administracije, javlja Anadolija.

Biden je tokom događaja u Bijeloj kući rekao da je pobuna Wagner grupe “bila dio borbe unutar ruskog sistema” između paravojnih snaga i Vlade Rusije.

“Nastavićemo da procjenjujemo posljedice događaja koji se desio ovog vikenda i implikacije za Rusiju i Ukrajinu. Ali još je prerano da se donese konačan zaključak o tome kuda ovo ide”, rekao je Biden.

Američki predsjednik je kazao da će se, bez obzira na situaciju koja slijedi, pobrinuti da saveznici SAD-a i partneri blisko sarađuju i djeluju koordinisano.

‘Čin izdaje’

Paravojna grupa Wagner optužila je u petak ruske snage da su napale njene borce i grupa je nakon toga prešla iz Ukrajine u ruski grad Rostov na Donu. Kao odgovor, Federalna služba sigurnosti u Rusiji pokrenula je krivični postupak protiv Wagnera za “oružanu pobunu”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin označio je Wagnerov ustanak kao čin “izdaje”.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin kasnije je tvrdio da su njegovi borci odlučili da se vrate kako bi izbjegli krvoproliće kada su bili 200 kilometara od Moskve.

Izvor: Agencije