Policija prisluškivala ekološke aktiviste iz ‘Posljednje generacije’

Policija je mjesecima prisluškivala telefonske razgovore ekoloških aktivista iz pokreta ‘Posljednja generacija’ i novinara, javljaju njemački mediji.

U Bavarskoj se, kao u jedinoj njemačkoj saveznoj pokrajini, protiv pripadnika pokreta "Posljednja generacija" vodi istraga zbog sumnje u kazneno djelo formiranja kriminalnog udruženja (Reuters)

Policija je mjesecima prisluškivala telefonske razgovore ekoloških aktivista iz pokreta “Posljednja generacija” i novinara, javljaju njemački mediji.

“Nalog za prisluškivanje privatnih telefona aktivista ‘Posljednje generacije’ izdalo je državno tužilaštvo u Minhenu a odobrio sud u istom gradu”, javlja dnevnik Sueddeutsche Zeitung (SZ) pozivajući se na interne spise policije, prenosi Hina.

U Bavarskoj se, kao u jedinoj njemačkoj saveznoj pokrajini, protiv pripadnika pokreta “Posljednja generacija” vodi istraga zbog sumnje u kazneno djelo formiranja kriminalnog udruženja.

Policija je razgovore novinara i ekoloških aktivista počela prisluškivati još u oktobru 2022. Osim mobilnih telefona, policija je pratila i elektronsku poštu kao i fiksni broj koji se službeno navodi kao kontakt “Posljednje generacije”.

SZ navodi kako je prisluškivanje privatnih telefona dozvoljeno uz odobrenja suda ali navodi kako su pravne prepreke za izdavanje dozvola vrlo visoke i izdaju se samo u slučaju sumnje u planiranje teških kaznenih djela ili terorističkih napada.

Aktivističke akcije

Pripadnici pokreta “Posljednja generacija” postali su tokom prošle godine poznati po svojim akcijama blokada prometa lijepljenjem za prometnice ili bacanjem boja na umjetnička djela čime, prema vlastitim navodima, žele ukazati na potrebu ubrzanja borbe protiv klimatskih promjena.

Vodstvo “Posljednje generacije” je izrazilo šokiranost viješću o prisluškivanju.

“Zastrašujuće je i potpuno apsurdno koja sredstva država ovdje upotrebljava kako bi izvršila pritisak na mirni protest”, stoji u saopćenju Imke Bludszuweit, jedna od članice pokreta.

Pokret je za sljedeće sedmice najavio nove akcije koje bi njemačku vladu trebale prisiliti na donošenje novih mjera u borbi protiv klimatskih promjena.

Posljednjih sedmica akcije su prije svega bile uperene protiv “bogataša”, kako ih pokret naziva. Tako su zabilježeni napadi bojom na jedan privatni avion i nekoliko trgovina luksuznom robom.

Izvor: Agencije