BBC: Šta će Putin učiniti sljedeće i druga ključna pitanja

Neki predviđaju da će se Putin na neki način obrušiti, bilo vojno na Ukrajinu, bilo na one unutar Rusije koji ga nisu podržavali.

U zapanjujuća 24 sata Vladimir Putin se suočio s najvećim izazovom svome autoritetu otkako je došao na vlast prije više od dva desetljeća (Reuters)

U zapanjujuća 24 sata Vladimir Putin se suočio s najvećim izazovom svome autoritetu otkako je došao na vlast prije više od dva desetljeća. Iako se neposredni rizik čini ograničenim, stručnjaci za Rusiju kažu da Putin ne izgleda snažno, već prilično uzdrmano.

Općeprihvaćeno Putinovo gnušanje prema izdaji očitovalo se u njegovom oštrom nacionalnom TV obraćanju u subotu ujutro, gdje je optužio vođu Wagnera Jevgenija Prigožina za “ubod nožem u leđa” i izdaju.

Ruski predsjednik od tada nije viđen u javnosti, a novo predsjedničko obraćanje nije planirano u skoroj budućnosti. U unaprijed snimljenom intervjuu na državnoj TV u nedjelju – za koji se činilo da je dat prije pobune – Putin je rekao da je uvjeren u napredak rata u Ukrajini.

Protuterorističke sigurnosne mjere još uvijek su na snazi u Moskvi, ali nije jasno nalazi li se predsjednik Putin uopće u ruskoj prijestolnici u ovom trenutku.

Neki predviđaju da će se Putin na neki način obrušiti, bilo vojno na Ukrajinu, bilo na one unutar Rusije koji ga nisu podržavali.

Poljski europarlamentarac Radek Sikorski rekao je za BBC da će ruski čelnik “vjerojatno očistiti one koje je vidio kao kolebljive”, što znači da će njegov režim postati “autoritativniji i brutalniji u isto vrijeme”.

Šta će Prigožin raditi u Bjelorusiji?

Čovjek koji stoji iza pobune, Jevgenij Prigožin, slobodan je čovjek. Uprkos pokušaju svrgavanja vojnog vodstva Rusije, optužba za oružanu pobunu protiv njega je odbačena. Ali ne znamo sve detalje dogovora koji je postignut između Kremlja i Wagnera.

Ruski analitičari ne očekuju da će Prigožin tiho nestati u noći.

Vođa plaćenika – koji je bio vrlo glasna figura za desetke hiljada boraca u Ukrajini – također je bio važna figura za predsjednika Putina, koji je dugo vremena djelovao u sjeni.

Proveo je godine radeći prljave poslove za Kremlj, od borbi u Siriji do borbi u Ukrajini 2014., kada je anektiran Krim.

Ali nakon što je osporavao Putinov autoritet – a neki tvrde da je ponizio ruskog vođu – još uvijek treba odgovoriti na pitanja o tome koje su mu garancije dane za njegovu sigurnost i njegovu ulogu u budućnosti.

Promatrači se pitaju koliko će bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko moći imati kontrole nad Prigožinom – ako doista ode u Minsk – i, budu li ga Wagnerove snage slijedile, kakvu će prijetnju predstavljati Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini.

Šta se sada događa s Wagner grupom?

Prije ove zapanjujuće oružane pobune, deseci hiljada Wagnerovih plaćenika igrali su ključnu ulogu u Putinovom ratu protiv Ukrajine. Ali Wagnerovi dani kao nezavisne vojske već su se bližili kraju.

Prigožin i njegove snage odolijevaju pritiscima da ih se apsorbira u rusko ministarstvo odbrane – a gnušanje prema tom potezu smatra se ključnim faktorom u pretvaranju dugotrajne svađe u pobunu.

Ali kako je kratkotrajna pobuna završila – a Prigožin sada očito ide u egzil – mnogi se pitaju što će njegovi borci učiniti.

Čini se da su odbačene optužbe protiv onih koji su umiješani u pobunu. Videozapisi na društvenim mrežama pokazuju Wagnerove trupe kako napuštaju grad Rostov na Donu, gdje su preuzeli kontrolu nad vojnim bazama. Guverner Voronježa, koji se nalazi na pola puta između Rostova i Moskve, rekao je da Wagnerove snage također napuštaju njegovu regiju.

Međutim, nejasno je hoće li sada jednostavno sarađivati i biti integrirani u regularnu rusku vojsku – ili će čak i redovni ruski vojnici sada dobrovoljno služiti uz njih.

I hoće li se jednostavno vratiti borbama u postojećim zonama sukoba u Ukrajini, kao što sugeriraju ruski državni mediji? Neki analitičari izrazili su zabrinutost da bi borci mogli slijediti Prigožina na zapad ako ode u Bjelorusiju – najbližu tačku odakle bi Rusija mogla napasti glavni grad Ukrajine  – Kijev.

Kako će to utjecati na rat u Ukrajini?

Wagnerova skupina osigurava neke od najuspješnijih udarnih trupa koje se bore u Ukrajini, iako su mnogi njeni borci izvučeni iz zatvora, namamljeni obećanjem slobode za službu na prvoj liniji. Na primjer, bili su jako uključeni u rusko zauzimanje grada Bahmuta.

Rusija tvrdi da pobuna dosad nije imala utjecaja na njenu kampanju u Ukrajini.

Međutim, ruske snage su bez sumnje čule šta se događa i vijesti bi mogle biti demoralizirajuće. Neki sugeriraju da bi u nadolazećim danima moglo doći do unutrašnjih borbi između suparničkih jedinica, ovisno o tome kakvi će potresi biti u Rusiji nakon subotnjih događaja.

U Ukrajini, uz zabrinutost zbog rizika da bi Rusija mogla eskalirati svoje uplitanje, vojni čelnici će tražiti prilike za povećavanje nestabilnosti preko granice.

Snage Kijeva pokrenule su protuofanzivu kako bi povratile teritorije koje su zauzeli okupatori i vjeruju da nemiri u Rusiji nude “prozor mogućnosti”.

Bivši američki ambasador u Ukrajini, Bill Taylor, rekao je za BBC da su ukrajinske snage u “dobroj poziciji” da iskoriste taktičke slabosti koje je razotkrilo iznenadno kretanje Wagnerovih boraca.

Šta su SAD i drugi znali unaprijed?

Dok se činilo da je Prigožinova pobuna zatekla Kremlj nespremnim, američke obavještajne agencije već su uhvatile nagovještaje da planira djelovati i izvijestile su predsjednika Joea Bidena zajedno s ključnim čelnicima Kongresa ranije ove sedmice, izvještavaju američki mediji.

Američki obavještajci uočili su da vođa skupine plaćenika gomila oružje, streljivo i drugu opremu u blizini granice s Rusijom, izvijestio je CNN.

Prema New York Timesu, predsjednik Biden razgovarao je s čelnicima Francuske, Njemačke i Velike Britanije zbog zabrinutosti da bi usred haosa Putin mogao izgubiti kontrolu nad ogromnim ruskim arsenalom nuklearnog oružja.

Šefovi američke obavještajne službe mjesecima su pratili sve lošiji odnos između Prigožina i ruskih odbrambenih dužnosnika i obavještajne službe su zaključile da je to znak da rat u Ukrajini ide loše i za Wagnera i za redovnu vojsku, piše list.

U međuvremenu, Washington Post piše da su SAD možda otkrile da Prigožin nešto planira još sredinom juna.

Ključni okidač bio je dekret od 10. juna ruskog ministarstva odbrane kojim se naređuje svim dobrovoljačkim odredima – poput Wagnerove grupe – da potpišu ugovore s vladom, što bi zapravo bilo preuzimanje Prigožinovih plaćeničkih jedinica.

Dužnosnici su za novine rekli da je “bilo dovoljno signala da se vodstvu može reći… da se nešto sprema” – ali tačna priroda Prigožinovih planova nije bila jasna sve do početka pobune.

Predsjedniku Putinu su njegovi vlastiti obavještajci također rekli da Prigožin nešto planira, izvijestio je list. Nije jasno kada mu je to točno rečeno, ali je to bilo “definitivno prije više od 24 sata”, citira list u subotu izjavu američkog zvaničnika.

Šta misli ruski narod?

Putinovo obraćanje naciji dok se kriza razvijala smatra se znakom koliko je ozbiljno gledao na prijetnju i potrebu da se potvrdi ruskoj javnosti.

“Mnogi unutar elite osobno će okriviti Putina za činjenicu da je sve otišlo tako daleko i da nije bilo prave reakcije predsjednika na vrijeme”, napisala je vodeća ruska analitičarka Tatjana Stanovaja na Telegramu. Stoga je cijela ova priča i udar na Putinove pozicije.

Iako je teško izvući zaključke o stavu ruskog javnog mnijenja, čelnici zemlje bili bi zabrinuti prizorom promatrača kako plješću Wagnerovim jedinicama u gradu Rostovu.

Dok su Wagnerove jedinice napuštale grad nad kojim su preuzele kontrolu tokom svoje pobune, dočekala ih je gomila koja ih je očito podržavala i klicala, pljeskala i fotografirala.

Međutim, vrijedi napomenuti da su neki stanovnici izgleda požurili napustiti grad vozom u subotu nakon što je Wagner stigao.

Izvor: Agencije