Američki proizvođač čipova Micron investira 825 miliona dolara u Indiji

Planirano je da izgradnja novog montažno-testnog postrojenja počne ove godine, jer se očekuje da će njegova prva faza početi s radom krajem 2024. godine.

Američki proizvođač čipova Micron planira uložiti do 825 miliona dolara u Indiju (Reuters)

Američki proizvođač čipova Micron planira uložiti do 825 miliona dolara u Indiju za izgradnju novog postrojenja za montažu i testiranje, javlja Anadolija.

“Fabrika u Gujaratu, koja ima za cilj da zadovolji domaću i međunarodnu potražnju, omogućit će sklapanje i testiranje proizvodnje za DRAM i NAND proizvode, dvije vrste memorijskih čipova”, navodi se u saopćenju kompanije.

Najava je uslijedila nakon što se indijski premijer Narendra Modi, koji boravi u trodnevnoj posjeti SAD-u, sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući.

Planirano je da izgradnja novog montažno-testnog postrojenja počne ove godine, jer se očekuje da će njegova prva faza početi s radom krajem 2024. godine.

Otvaranja hiljada radnih mjesta

“Naša nova lokacija za montažu i testiranje u Indiji omogućit će Micronu da proširi našu globalnu proizvodnu bazu i bolje služi našim klijentima u Indiji i širom svijeta”, rekao je predsjednik i izvršni direktor Microna Sanjay Mehrotra.

Iz Microna su kazali da će dobiti 50 posto fiskalne podrške za ukupne troškove projekta od indijske centralne vlade i poticaje koji predstavljaju 20 posto ukupnih troškova projekta od savezne države Gujarat.

Kombinovana investicija Microna i dvije indijske institucije tokom obje faze iznosit će do 2,75 milijardi dolara.

“Micronova investicija u uspostavljanje montažne i testne proizvodnje u Indiji će fundamentalno transformisati sektor i otvoriti hiljade radnih mjesta u Indiji”, rekao je Ashwini Vaishnaw, indijski ministar za željeznice, komunikacije, elektroniku i IT.

Izvor: Agencije