Zvaničnik EU: Evropska migracijska politika postala je ‘talac političkih interesa’

Evropski supervizor za zaštitu podataka upozorio je agencije i vlade Evropske unije da poštuju ‘temeljna prava predviđena Poveljom o osnovnim pravima EU-a’.

Šef Evropske unije za zaštitu podataka Wojciech Wiewiorowski u utorak je rekao da je migracijska politika bloka postala "talac političkih interesa" (EPA)

Šef Evropske unije za zaštitu podataka Wojciech Wiewiorowski u utorak je rekao da je migracijska politika bloka postala “talac političkih interesa” i koristi dvostruke standarde, javlja Anadolija.

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, evropski supervizor za zaštitu podataka upozorio je agencije i vlade Evropske unije da poštuju “temeljna prava predviđena Poveljom o osnovnim pravima EU-a”.

Prema Wiewiorowskom, “migracija je postala instrumentalizovana, talac političkih interesa”.

“Upravljanje granicom se razlikuje u cijeloj Evropskoj uniji, postoje bolje i lošije granice, s različitim standardima, gdje se uloga EU-a razlikuje, s različitim tumačenjima zakona”, rekao je Wiewiorowski.

Smrt migranata kod grčke obale

Podsjetio je da je Evropska unija “pokazala da možemo” kada je primila milione ukrajinskih izbjeglica koje bježe od rata, ali je “pokazala i da zavisi” odakle i šta traže azilanti.

Uprkos “nepovoljnim političkim realnostima”, pozvao je EU da “kontinuirano teži održavanju svojih vrijednosti i principa na svojim granicama” jer je to “pravna obaveza”, a “ne pitanje velikodušnosti”.

Njegove izjave su uslijedile nekoliko dana nakon što je najmanje 81 osoba poginula nakon što je ribarski čamac u kojem su bili tražitelji azila i migranti potonuo kraj južne obale Grčke, što je jedna od najsmrtonosnijih ovakvih katastrofa ove godine.

Očekuje se da će broj smrtnih slučajeva porasti jer su preživjeli rekli da je brod prevozio više od 600 migranata, uglavnom iz Pakistana, Egipta i Sirije.

Izvor: Agencije