Vrhovni sud potvrdio 15-godišnju kaznu Svetlani Tihanovskoj

Sud u Minsku je 6. marta osudio bjeloruske opozicione lidere Svetlanu Tihanovsku i Pavela Latuška u odsustvu na 15, odnosno 18 godina zatvora.

Svetlana Tihanovska se žalila sudu, ali je njena žalba odbijena (EPA)

Vrhovni sud Bjelorusije potvrdio je danas kaznu od 15 godina zatvora bivšoj predsjedničkoj kandidatkinji Svetlani Tihanovskoj, koja se ne nalazi u zemlji, prenosi Tanjug.

“Presudom po žalbi Sudskog kolegijuma za krivične predmete Vrhovnog suda Republike Bjelorusije, 20. juna 2023. godine, presuda Minskog gradskog suda od 6. marta 2023. godine po optužbi S.G.Tihanovske je usvojen, a žalba je odbačena”, navodi se u saopštenju na stranici Vrhovnog suda Bjelorusije.

Sud u Minsku je 6. marta osudio bjeloruske opozicione lidere Tihanovsku i Pavela Latuška, koji se nalaze van Bjelorusije, u odsustvu na 15, odnosno 18 godina zatvora, nakon čega je Tihanovska podnijela žalbu na osuđujuću presudu, prenosi RIA novosti.

Šefica štaba Tihanovske, Marija Moroz, opozicionari koji su učestvovali u Koordinacionom vijeću bjeloruske opozicije Olga Kovalkova i Sergej Dilevski, koji se takođe nalaze u inostranstvu, osuđeni su na po 12 godina zatvora.

‘Izdaja države’

Oni su optuženi za zavjeru radi preuzimanja državne vlasti na protivustavan način, stvaranje ekstremističke grupe i njenog rukovodstva, javno pozivanje na sankcije i izazivanje mržnje.

Tihanovska je dodatno optužena za izdaju države, a Latuško za korupciju.

Kako podsjeća ruska agencija, poslije predsjedničkih izbora u Bjelorusiji 9. avgusta 2020, na kojima je po šesti put pobijedio Aleksandar Lukašenko, u zemlji su se desili masovni protesti opozicije.

Nakon toga pokrenuti su krivični postupci protiv nekoliko opozicionih lidera, a jedan broj predstavnika opozicije sklonio se u inostranstvo, uglavnom u Poljsku, Litvaniju i Ukrajinu.

Izvor: Agencije