UN: Postupci talibana prema ženama mogu se tretirati kao rodni aparthejd

UN definira rodni aparthejd kao ‘ekonomske i društvene diskriminacije pojedinaca zbog njihovog spola’.

Talibani su preuzeli vlast u augustu 2021. godine i od tada su drastično ograničavali slobode i prava žena, uključujući pohađanje srednje škole i fakulteta (AFP)

Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Afganistanu Richard Bennett rekao je, pred Vijećem za ljudska prava u Ženevi, da bi se postupci talibana prema afganistanskim ženama i djevojkama mogli tretirati kao “rodni aparthejd” jer vlast njihova prava nastavlja ozbiljno kršiti.

“Teška, sistematska i institucionalizirana diskriminacija žena i djevojaka je u središtu talibanske ideologije i pravila, što također izaziva zabrinutost da bi oni mogli biti odgovorni za rodni aparthejd”, istakao je Bennett u izvještaju koji pokriva period od jula do decembra 2022. godine, prenosi Tanjug.

Rekao je novinarima da je ukazano na potrebu da se više istražuje rodni aparthejd, koji trenutno nije međunarodni zločin, ali bi mogao to postati.

Kritika talibana

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je da talibanska administracija provodi islamske zakone i optužio Ujedinjene narode i zapadne institucije za, kako je naveo, “propagandu”.

“Izvještaj Richarda Bennetta o situaciji u Afganistanu je dio takve propagande koja ne odražava realnosti”, naveo je Mujahid u saopštenju.

UN definira rodni aparthejd kao “ekonomske i društvene diskriminacije pojedinaca zbog njihovog spola”, prenio je Reuters.

Talibani su preuzeli vlast u augustu 2021. godine i od tada su drastično ograničavali slobode i prava žena, uključujući pohađanje srednje škole i fakulteta.

Talibanske vlasti su u aprilu počele primjenjivati zabranu za afganistanske žene koje rade za UN.

Izvor: Agencije