SAD traži ‘primjereno i odgovorno’ povlačenje mirovnih snaga UN-a iz Malija

Sjedinjene Američke Države žale zbog odluke privremenih vojnih vlasti Malija da zatraže od mirovnih snaga Ujedinjenih naroda da napuste zemlju, saopćio je State Department.

Frustracije zbog rastuće nesigurnosti podstakle su dva državna udara 2020. i 2021. godine, a vladajuća hunta je sve više u svađi s MINUSMA-om (Reuters)

Sjedinjene Američke Države žale zbog odluke privremenih vojnih vlasti Malija da zatraže od mirovnih snaga Ujedinjenih naroda da napuste zemlju, saopćio je State Department, pozivajući na “primjereno i odgovorno” povlačenje misije, javlja Fena.

Ministar vanjskih poslova Malija Abdoulaye Diop uputio je zahtjev tokom sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u petak, navodeći “krizu povjerenja” između malijskih vlasti i višedecenijske misije UN-a poznate kao MINUSMA.

“Sjedinjene Američke Države žale zbog odluke prelazne vlade Malija da opozove svoj pristanak za MINUSMA-u. Povlačenje MINUSMA-e mora biti primjereno i odgovorno, dajući prioritet sigurnosti mirovnih snaga i Malijaca”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

“Zabrinuti smo zbog posljedica koje će ta odluka imati na sigurnosnu i humanitarnu krizu koja utječe na narod Malija”, navodi on u izjavi za javnost.

Mali se bori da zaustavi pobunu koja je zaživjela nakon ustanka u 2012. MINUSMA-u je rasporedilo Vijeće sigurnosti UN-a 2013. godine kako bi podržala strane i lokalne napore za vraćanje stabilnosti.

Frustracije zbog rastuće nesigurnosti podstakle su dva državna udara 2020. i 2021. godine, a vladajuća hunta je sve više u svađi s MINUSMA-om i drugim međunarodnim saveznicima, uključujući Francusku.

Okretanje Rusiji

Hunta je spalila mostove s tradicionalnim zapadnim saveznicima i obratila se Rusiji za pomoć u jačanju njenih vojnih sposobnosti.

“Sjedinjene Američke Države nastavit će sarađivati s našim partnerima u zapadnoj Africi kako bi im pomogli u rješavanju hitnih sigurnosnih i upravljačkih izazova s kojima se suočavaju”, kazao je Miller.

“Pozdravljamo dalje konsultacije s regionalnim čelnicima o dodatnim koracima za promicanje stabilnosti i sprečavanje sukoba”, dodao je.

Članice Vijeća sigurnosti UN-a počele su raspravljati o nacrtu rezolucije o produženju mandata MINUSMA-e, koji istječe 30. juna. Nije bilo jasno šta će se tada desiti.

Specijalni izaslanik UN-a u Maliju El-Ghassim Wane rekao je u petak da bi bilo “izuzetno izazovno, ako ne i nemoguće”, djelovati u zemlji bez pristanka njenih vlasti, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije