Ruski portal: Je li rat između NATO-a i Bjelorusije neizbježan?

‘EurAsia Daily’ navodi da je, prema nedavnim izjavama zemalja NATO-a, postalo jasno da Washington, Brisel i London nisu spremi za deeskalaciju napetosti u Istočnoj Evropi.

Pozicija Bjelorusije igra važnu ulogu u trenutnoj krizi (Reuters)

U izvještaju koji je objavila ruska internetska stranica EurAsia Daily navodi se kako su se trenutni rezultati “kontranapada” ukrajinskih oružanih snaga pokazali nezadovoljavajućim za Sjedinjene Američke Države, Britaniju i njihove saveznike, što otvara mnoga pitanja o tome koliko zapravo ima koristi od eskalacije napetosti u regiji.

Izvještaj je ukazao da pozicija Bjelorusije igra važnu ulogu u trenutnoj krizi, koja je već pozivala Sjevernoatlantski savez (NATO) tokom proteklih godina da treba prestati zaoštravati situaciju i konačno sjesti za pregovarački sto. S druge strane, NATO je ignorirao ove pozive i pokazao svoju spremnost da gurne ne samo Evropu nego i cijeli svijet na rub nuklearne katastrofe, navodi se u izvještaju.

EurAsia Daily navodi da je, prema nedavnim izjavama zemalja NATO-a, postalo jasno da Washington, Brisel i London nisu spremi za deeskalaciju napetosti u Istočnoj Evropi. Osim toga, neuspjesi kijevskog režima guraju zapadne saveznike da radikaliziraju svoje planove za Rusiju i Bjelorusiju.

Poljska

U izvještaju se navodi da u Evropskoj uniji i NATO-u Poljska najviše želi da se pokrene rat velikih razmjera protiv Bjelorusije i Rusije. Poljske vlasti su se obratile NATO-u u nastojanju da uspostave pozadinske baze na svojim istočnim granicama, istovremeno pripremajući slične vojne punktove za vlastite snage.

Poljska vojska je sredinom juna najavila i uspostavljanje dvije baze, prve 70 kilometara od bjeloruske granice, a druge 110 kilometara, u kojima će skladištiti municiju i vojnu opremu.

U izvještaju se navodi da se Poljska i baltičke države u posljednje vrijeme smatraju glavnom arenom za vojne vježbe NATO-a te kako su njihovi scenariji daleko od odbrambenih.

Nakon završetka vojnih vježbi “Anakonda”, koje su izvedene na teritoriji Poljske između 23. i 26. maja, vojska NATO-a počela je najveće zračne manevre u historiji u Njemačkoj, Češkoj, Estoniji, Latviji i Litvaniji. Oko 250 vojnih aviona, od kojih je polovina iz Sjedinjenih Američkih Država i 10.000 vojnika učestvovat će u vojnoj vježbi “Air Defender 23”, koja će trajati do 23. ovog mjeseca.

Vježbe su posvećene demonstriranju “jedinstva i snage Sjevernoatlantskog saveza u suočavanju s potencijalnim prijetnjama, posebno iz Rusije.” Tokom ovih vježbi bit će izvedeno oko 2.000 letova.

Osim toga, nastavlja se u izvještaju, Poljska je danas postala glavni poligon za obuku ukrajinskih boraca i “dobrovoljačkih formacija” plaćenika iz raznih zemalja, uključujući Bjelorusiju.

NATO

Imajući u vidu neuspjeh ukrajinskog kontranapada i u slučaju da Moskva i Minsk ne zauzmu čvrst stav prema razvoju događaja u regiji, NATO snage će vjerovatno ući u Ukrajinu, navodi se u izvještaju portala EurAsia Daily.

U slučaju da ukrajinski borci u dogledno vrijeme ne postignu rezultate koji bi prevagnuli tas u “kontranapadu”, Zelenski će vjerovatno predložiti ideju o osnivanju nove poljsko-ukrajinske unije na temelju koje će strane trupe biti dovedene u Ukrajinu.

U izvještaju se navodi da aktivne mjere NATO-a, a posebno Poljske, koje predstavljaju direktnu prijetnju sigurnosti Bjelorusije, izazivaju zabrinutost u Moskvi i Minsku, koji shvataju da je pojava NATO vojske u Ukrajini, čak i pod krinkom borbene grupe Litpolukrbrig, samo početak, nakon čega može uslijediti pokušaj invazije na zemlju.

Prema tome, vlasti u Minsku su posljednjih mjeseci uvjeravale Ukrajince, Poljake i sve predstavnike Zapada da ovakav razvoj situacije prijeti strašnim posljedicama, ne samo za njih nego i za sve zemlje svijeta.

Izvor: Agencije