Rumunski tužitelji protiv Tatea podigli optužnicu za trgovinu ljudima

Tate i njegov brat poriču krivicu, dok se trenutno nalaze u kućnom pritvoru.

Andrew Tate, lijevo, i njegov brat Tristan, slikani ispred policijskog pritvora u Bukureštu u martu [Andreea Alexandru/AP]

Rumunski tužitelji podigli su u utorak optužnicu protiv kontroverzne internet zvijezde Andrewa Tatea, njegova brata Tristana i dvije Rumunke koji sada čekaju suđenje pod optužbom za trgovinu ljudima, silovanje i formiranje kriminalne grupe za seksualno iskorištavanje žena.

Braća Tate i osumnjičene Rumunke u kućnom su pritvoru otkad je pokrenuta istraga zbog navodnog zlostavljanja sedam žena, optužbe koje oni odbacuju, piše Reuters.

Bili su u pritvoru od 29. decembra do 31. marta, a onda im je sud u Bukureštu odredio kućni pritvor.

Andrew Tate je, također, optužen za silovanje jedne žrtve, a njegov brat Tristan za poticanje drugih na nasilje.

Suđenje neće odmah početi. Prema rumunskom zakonu, slučaj se šalje sudskom preliminarnom vijeću koje ima 60 dana da pregleda spis i odluči o zakonitosti optužnice.

Braća Tate, bivši kickbokseri koji imaju američko i britansko državljanstvo te milione online pratitelja, osumnjičenici su najvišeg profila kojima će rumunske vlasti suditi zbog trgovine ljudima.

Tužitelji kažu da su braća vrbovala svoje žrtve tako što su lažno tvrdili da žele vezu ili brak.

Kao dio istrage, rumunska policija pretresla je nekoliko nekretnina povezanih s braćom Tate i zaplijenila imovinu, uključujući zbirku luksuznih automobila.

Tate među najpoznatijim svjetskim influenserima

Godine 2016. Tate se pojavio u televizijskom reality showu “Big Brother” u Britaniji, ali je uklonjen nakon što se pojavio video koji prikazuje kako napada ženu.

Zatim se okrenuo društvenim medijima kako bi promovisao svoja stajališta koja izazivaju podjele. Trenutno ima 6,9 miliona pratitelja na Twitteru.

U 2022. riječi “Andrew Tate” bile su među najpretraživanijima na Googleu. Ali mnogi su odrasli saznali za njegovo postojanje tek posljednjih mjeseci, unatoč njegovom utjecaju na mlade na engleskom govornom području i šire.

Postao je viralan u decembru nakon što je pokrenuo bizaran Twitter napad na aktivisticu za klimatske promjene Gretu Thunberg.

Dajući savjete o tome kako biti uspješan, uz mizogine i ponekad nasilne maksime, njegovi su ga videozapisi učinili jednim od najpoznatijih svjetskih influensera.

Izvor: Agencije