Kompanije obećale zaposliti 13.000 izbjeglica u Evropi

Zamjenica visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice je navela da je širom svijeta raseljeno 110 miliona ljudi, a da se procjenjuje da je iz Ukrajine izbjeglo 12 miliona osoba.

Kompanije će obučiti ukupno 250.000 izbjeglica, od kojih će njih 13.680 dobiti posao (EPA)

Više od 40 multinacionalnih kompanija, poput Amazona, Marriotta i Hiltona, obećalo je da će u naredne tri godine u Evropi zaposliti više od 13.000 izbjeglica, uključujući Ukrajinke koje su pobjegle nakon početka ruske invazije.

Kompanije će obučiti ukupno 250.000 izbjeglica, od kojih će njih 13.680 dobiti posao u tim firmama, prenosi Tanjug pisanje Associated Pressa.

Amazon će zaposliti najmanje 5.000 osoba u naredne tri godine u Evropi, dok će Marriott i Hilton zaposliti po 1.500 izbjeglica, a Starbucks i ISS po 1.000 osoba.

Pored toga, izbjeglice u Evropi će, između ostalog, zaposliti i L'Oreal, Pepsi i Hayat.

Podsticanje zapošljavanja izbjeglica

“Svaki broj je priča neke porodice koja je sve napustila kako bi pronašla sigurnost, zaštitu i mogućnost da ponovo izgradi ono što je imala”, rekla je zamjenica visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice Kelly Clements.

Ona je istakla da su zbog toga neophodne obaveze koje su ove kompanije preuzele na sebe.

Clements je navela da je širom svijeta raseljeno 110 miliona ljudi, a da se procjenjuje da je iz Ukrajine izbjeglo 12 miliona osoba, od kojih gotovo polovina živi u Evropi.

Podsticanje zapošljavanja izbjeglica organizovala je neprofitna organizacija “Tent Partnership for Refugees”, čiji je prvi samit održan prošle godine u SAD-u, kada su se kompanije obavezale da će angažovati 22.725 izbjeglica.

Izvor: Agencije