Modi kaže da u SAD-u nisu raširene kritike na račun Indije zbog Rusije

Modi je u utorak krenuo na službeni put u SAD, koji bi trebao biti prekretnica u bilateralnim odnosima, s fokusom na jačanje saradnje u odbrani i visokoj tehnologiji.

Narendra Modi
Modi je pozvao na reformu globalnih institucija poput UN-a kako bi više odgovarale "multipolarnom svjetskom poretku" (EPA)

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da u SAD-u nisu općeprihvaćene kritike indijskog stajališta o ulozi Rusije u Ukrajini, javlja Hina.

Upitan u intervjuu za Wall Street Journal o kritičkim komentarima u SAD-u da Indija ne zauzima oštrije stajalište prema ruskoj invaziji u Ukrajini, Modi je rekao: “Ne mislim da je ta percepcija općeprihvaćena u SAD-u”.

“Pozicija Indije je veoma dobro poznata i razumije je cijeli svijet. Svijet vjeruje da je mir glavni indijski prioritet”.

Modi je u utorak krenuo na službeni put u SAD koji bi trebao biti prekretnica u bilateralnim odnosima, s fokusom na jačanje saradnje u odbrani i visokoj tehnologiji.

Rekordna trgovinska razmjena Indije i Rusije

New Delhi odbija osuditi starog saveznika Rusiju zbog rata u Ukrajini i trgovinsku razmjenu s Moskvom je digao na rekordnu razinu, najviše zahvaljujući uvozu ruske nafte.

Predsjednik Joe Biden silno želi osnažiti veze s Indijom u okviru napora da pobijedi u onome što naziva sukobom slobodnih i autokratskih društava, posebno misleći na Kinu.

Modi je pozvao na reformu globalnih institucija poput UN-a kako bi više odgovarale “multipolarnom svjetskom poretku” i u većoj mjeri reprezentirale siromašnije zemlje, piše list.

Indija, također, želi postati stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. “Svijet bi trebalo pitati želi li da Indija bude ondje”, rekao je Modi.

Izvor: Agencije