Macron: Belgija se pridružuje projektu borbenih aviona nove generacije

FCAS bi trebao biti operativan od 2040. i zamijeniti Eurofighter, a letjet će zajedno s nenaoružanim i naoružanim bespilotnim letjelicama i u tom je pogledu više od borbenog aviona.

Belgija će se pridružiti francusko-njemačkom projektu borbenih aviona nove generacije FCAS (EPA)

Belgija će se pridružiti francusko-njemačkom projektu borbenih aviona nove generacije FCAS, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, prenosi Hina.

Prema riječima Macrona, Belgija će prvo biti uključena kao promatrač u više milijardi eura vrijedan projekt u kojem je i Španjolska partner.

Budući zračni borbeni sistem FCAS bio je izvor napetosti između Njemačke i Francuske u prošlosti, dijelom zato što se Dassault i Airbus, tvrtke uključene u razvoj nove generacije borbenog sistema, nisu mogle dogovoriti kako podijeliti projekat između sebe.

FCAS bi trebao biti operativan 2040.

Međutim, krajem prošle godine dvije su tvrtke postigle napredak. Njemačko ministarstvo odbrane saopćilo je da će saradnja ojačati evropske vojne sposobnosti i osigurati važno znanje i iskustvo za njemačku i evropsku industriju.

FCAS bi trebao biti operativan od 2040. i zamijeniti Eurofighter. Letjet će zajedno s nenaoružanim i naoružanim bespilotnim letjelicama i u tom je pogledu više od borbenog aviona.

Ukupni trošak procijenjen je stotine milijardi eura. U projekt su uključene industrije Njemačke, Francuske i sada Španjolske.

Izvor: Agencije