Kerry: SAD i Kina moraju sarađivati na polju klime

John Kerry je kazao da je primio poziv da u ”bliskoj budućnosti” posjeti Peking, ali da datum nije preciziran.

Kerry smatra da SAD i Kina, bez obzira na sva neslaganja, moraju sarađivati na polju klime (EPA)

Američki specijalni izaslanik za klimu John Kerry danas je izjavio da SAD i Kina, koje je nazvao najvećim svjetskim emiterima gasova sa efektom staklene bašte, moraju da stvore partnerstvo u borbi protiv klimatskih promjena i da ne dopuste da njihove razlike po drugim pitanjima tome stanu na put, prenosi Tanjug.

Kerry je istakao da je ”nestrpljiv” da se sastane sa državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenom, koji je trenutno u posjeti Pekingu, i koji bi trebalo da, između ostalog, ugovori posjetu Kerryja Kini kako bi razgovarao o sprečavanju globalne krize izazvane klimatskim promjenama, prenosi Reuters.

Istakao je da je primio poziv da u ”bliskoj budućnosti” posjeti Peking, ali da datum nije preciziran.

”Razgovaramo o stvarima za koje se nadamo da će Kina moći da uradi zajedno sa nama. Ovdje moramo da stvorimo partnerstvo, jer su Kina i Sjedinjene Američke Države dva najveća emitera na svijetu”, rekao je Kerry i dodao da između Kine i SAD-a nema ”nekakvih uslovljavanja” da razgovoraju o klimi i drugim pitanjima.

Pogoršani odnosi

Kina je prošle godine nakratko prekinula razgovore sa SAD-om o klimi, sigurnosti i drugim oblastima kao odgovor na posjetu tadašnje predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, podsjeća agencija.

Iako je Kina naknadno nastavila te razgovore, odnosi između dvije zemlje ponovo su se pogoršali nakon što je, kako je saopšteno iz Washingtona, kineski špijunski balon preletio američki zračni prostor u februaru, što je navelo Blinkena da odgodi svoju posjetu sve do sada.

Kerry se obratio novinarima u Vatikanu, nakon što se sastao sa papom, što je bio prvi put da se papa Franjo sastao sa nekim državnim zvaničnikom nakon što je izašao iz bolnice prošle sedmice.

Izvor: Agencije