Još gore dolazi: Šta ako Evropa ne pronađe zamjenu za ruski plin i koje alternative su joj dostupne?

Evropljani ovih dana pokazuju optimizam po pitanju punjenja rezervoara za nadolazeću zimu, jer cijene prirodnog plina padaju.

Potražnja za plinom i tečnim plinom biće velika tokom narednih godina (EPA)

Kao posljedica uzajamnih sankcija između Rusije i zemalja Evropske unije, nakon rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, Evropska komisija je usvojila plan “Štedi plin za sigurnu zimu” kako bi se spriječila poremećaje u opskrbi ruskim plinom.

Emisija Al Jazeere Arabic ”Druga strana priče”, koja je emitirana 19.6.2023, bavi se pitanjem plinskog rata i razvojem faza evropske ovisnosti o ruskom plinu. Evropa je prošle zime uspela prebroditi krizu u snabdijevanju plinom i energentima, uspjela je smanjiti potrošnju plina i smanjiti uvoz plina koji je do sada stizao iz Rusije za gotovo dvije trećine.

U emisiji se skreće pažnja na to da je Evropa prošle godine uspjela veoma brzo diverzificirati svoje izvore plina i napuniti rezervoare po cijeni od više od 50 milijardi dolara, prema podacima Evropske komisije. Međutim, visoki troškovi energije koštali su Stari kontinent gotovo trilion dolara kao rezultat paketa pomoći koji su osigurani potrošačima i kompanijama, navodi agencija Bloomberg.

Evropljani ovih dana pokazuju optimizam po pitanju punjenja rezervoara za nadolazeću zimu, jer cijene prirodnog plina padaju. Međutim, veliki izvoznici u Zaljevu i energetski stručnjaci upozorili su Evropu da bi ono što dolazi moglo biti gore i da će proći još dosta vremena do proglašavanja kraja svjetske energetske krize.

Emisija prati i rusko-ukrajinske tenzije nakon završetka hladnog rata te razgovara s međunarodnim stručnjacima u oblasti energetike o alternativama koje su pred Evropom kako bi se smanjila ovisnost o uvozu ruskog plina, bilo da je riječ o uvozu iz Sjedinjenih Američkih Država, Katara, Azerbejdžana, država Centralne Azije, Afrike ili plinu iz istočnog Mediterana, kao i o izazovima koje sa sobom nosi oslanjanje na bilo koju od ovih alternativa na duge staze.

Alternativa ruskom plinu

Što se tiče alternative ruskom plinu, istraživač i međunarodni stručnjak u oblasti energetike Anas Alhajji rekao je da, iako se u ovom trenutku nije moguće osloniti na ruski plin, Evropa ne može u potpunosti osloboditi ovisnosti o Rusiji, te kako su Sjedinjene Američke Države jedina zemlja koja može osigurati veliku količinu plina za Evropu.

Smatra da će potražnja za plinom i tečnim plinom biti velika tokom narednih godina, očekujući da će njegove cijene značajno porasti, što znači nastavak plinske krize u Evropi. Cijena ovog energenta bit će visoka, a Stari kontinent neće biti u stanju to podnijeti.

Ocjenjujući evropsku situaciju, Gulmira Rzayeva, glavna istraživačica Oksfordskog instituta za energetske studije, rekla je da je Evropska unija i dalje u stanju oporavka od historijske krize zbog prekida isporuke ruskog plina. Iako se tržište oporavilo od ovog šoka, rizici bi mogli biti pogoršani daljim prekidom isporuke plina tokom naredne dvije godine. Naglasila je kako je potrebno da Evropska unija traži nove puteve kako bi osigurala pristup izvorima plina.

Smatra da Evropa ima druge opcije osim prirodnog plina, jer postoji mnogo dobavljača i alternativa na koje se može osloniti, ali je problem često u troškovima i sklapanju dugoročnih ugovora. Skrenula je pažnju da Evropa ne želi ulaziti u takve dogovore i traži alternativna i privremena rješenja.

Izvor: Al Jazeera