Guterres pozvao Izrael da ‘odmah’ prekine gradnju ilegalnih naselja

Prvi čovjek UN-a je kazao kako je širenje nelegalnih naselja značajan pokretač tenzija i nasilja te produbljuje humanitarne potrebe.

Ilegalno izraelsko naselje Bruchin u palestinskom selu Bruqin (Zena Al Tahhan/Al Jazeera)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je Izraelsku vladu da “odmah i u potpunosti” prekine sve aktivnosti naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama, kazao je glasnogovornik UN-a.

Guterres je duboko zabrinut odlukom Izraelske vlade da izmijeni procedure planiranja naselja, navodi Farhan Haq, zamjenik glasnogovornika čelnika Svjetske organizacije, u izjavi za javnost.

Haq je napomenuo kako se može očekivati da će promjene ubrzati napredak izraelskih planova širenja naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalem.

Guterres je, također, duboko uznemiren očekivanim napretkom izraelskih vlasti za planiranje za više od 4.000 stambenih jedinica u naseljima, rekao je Haq.

„Generalni sekretar ponavlja da je širenje naselja flagrantno kršenje međunarodnog prava. Ono je glavna prepreka realizaciji održivog dvodržavnog rješenja i pravednog, trajnog i sveobuhvatnog mira“, rekao je glasnogovornik.

Podrivanje palestinskih prava

Širenje ovih nelegalnih naselja je značajan pokretač tenzija i nasilja te produbljuje humanitarne potrebe, tvrdi on.

„To dodatno učvršćuje izraelsku okupaciju palestinske teritorije, zadire u palestinsku zemlju i prirodna bogatstva, ometa slobodno kretanje palestinskog stanovništva i podriva legitimna prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje i suverenitet“, rekao je Haq.

„Generalni sekretar poziva Vladu Izraela da zaustavi i poništi takve odluke i da odmah i potpuno obustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji i da u potpunosti poštuje svoje zakonske obaveze u tom pogledu“, kazao je glasnogovornik, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije