Finski parlament podržao konzervativca Petterija Orpa za novog premijera

Analitičari ocjenjuju da će Orpova vlada biti najviše desno orijentisana u finskoj historiji, dok je prethodna, na čijem je čelu bila Sanna Marin, bila koalicija stranaka lijevog centra.

Petteri Orpo će voditi koaliciju konzervativnog NCP-a, nacionalističkih Finaca, manjinske Švedske narodne stranke i kršćanskih demokrata (Reuters)

Novoizabrani Finski parlament izglasao je u utorak da čelnik Nacionalne koalicijske stranke Petteri Orpo postane premijer, kao što se očekivalo, čime je uspostavljena desničarska vlada i okončana vladavina socijaldemokratkinje Sanne Marin.

Za Orpa, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u aprilu, glasalo je 107 zastupnika, a 81 zastupnik bio je protiv. Glasanju nije prisustvovalo jedanaest zastupnika.

Orpo će voditi koaliciju konzervativnog NCP-a, nacionalističkih Finaca, manjinske Švedske narodne stranke i kršćanskih demokrata, koji su zajedno osvojili većinu zastupničkih mjesta na izborima 2. aprila.

Nova ministrica finansija bit će Riikka Purra, čelnica Stranke Finaca, dok će zamjenica čelnika NCP-a Elina Valtonen postati ministrica vanjskih poslova kada vlada kasnije u utorak preuzme dužnost.

“Toplo vam zahvaljujem na povjerenju koje ste mi ukazali”, rekao je Orpo parlamentu ubrzo nakon glasanja, javlja Reuters, a prenosi Fena.

Manje migranata i više radnih mjesta

Novoizabrani finski premijer Orpo vodio je kampanju na obećanju da će smanjiti vladin budžetski deficit rezanjem potrošnje uz istovremeno smanjenje poreza te će nastojati potaknuti otvaranje radnih mjesta u privatnom sektoru.

Nova koalicija će, također, raditi na promjeni politike migracija, s ciljem smanjenja izbjegličkih kvota, podizanja ljestvice za radne vize i otežavanja strancima dobivanja državljanstva, što su ključni prioriteti Stranke Finaca.

Nova vlada će, kao i prethodna, objavila je agencija AFP, imati čvrst stav prema Rusiji, istočnom susjedu Finske s kojim ima granicu dugu 1.340 kilometara.

Izvor: Agencije