Biden: Američko-kineski odnosi na dobrom putu

Tokom posjeta američkog državnog sekretara Kini i razgovora s predsjednikom Xi Jinpingom, dvije strane rekle su da je postignut napredak.

"Na dobrom smo putu", rekao je Biden novinarima na događaju u Kaliforniji vezanom uz klimu, govoreći o odnosima SAD-a i Kine (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako misli da su odnosi između Sjedinjenih Država i Kine na “dobrom putu”, te kako je postignut napredak tokom posjeta Pekingu državnog sekretara Antonyja Blinkena, javlja Hina.

“Na dobrom smo putu”, rekao je Biden novinarima na događaju u Kaliforniji vezanom uz klimu, govoreći o odnosima SAD-a i Kine.

Upitan smatra li da je postignut napredak, rekao je: “Postignut je”.

Biden pohvalio Blinkena

Biden je pohvalio Blinkena da je “odradio izvrstan posao”. Bio je to prvi posjet jednog američkog državnog sekretara Kini od 2018.

Tokom posjeta američkog državnog sekretara Kini i razgovora s predsjednikom Xi Jinpingom, dvije strane rekle su da je postignut napredak, ali je Blinken kazao da postoje neke stvari oko kojih se dvije zemlje duboko ne slažu.

Osim po pitanju Tajvana, to su tehnološki ratovi, američke sankcije protiv kineskih digitalnih giganata, trgovinska pitanja, tretman prema muslimanskoj zajednici Ujgura i kineska svojatanja Južnog kineskog mora.

Izvor: Agencije