SAD okončao istragu o Penceovim dokumentima bez optužbi

Ministarstvo pravde zatvorilo je istragu protiv bivšeg potpredsjednika SAD-a bez podizanja optužbe u vezi s povjerljivim dokumentima pronađenim u njegovoj kući u Indiani,

Mike Pence je povjerljive dokumente u njegovoj kući nazvao greškom (EPA)

Američko Ministarstvo pravde zatvorilo je istragu protiv bivšeg potpredsjednika Mike Pencea bez podizanja bilo kakve optužbe u vezi s povjerljivim dokumentima pronađenim u njegovoj kući u Indiani, rekao je zvaničnik ovog ministarstva.

Glasnogovornik bivšeg potpredsjednika u vrijeme vladavine Donalda Trumpa naveo je da je Pence “u potpunosti sarađivao” s istragom.

Dodaje je da je sam Pence javno priznao ono što je nazvao greškom.

Nakon otkrića povjerljivog materijala pronađenog u Trumpovoj rezidenciji na Floridi, pošto je napustio funkciju, Nacionalni arhiv je pozvao bivše predsjednike i potpredsjednike da provjere bilo kakav materijal koji bi trebao biti u posjedu vlade, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Istraga FBI-a o povjerljivim dokumentima

Penceov advokat obavijestio je vlasti o otkriću zapisa s povjerljivim oznakama, što je dovelo do potrage Federalnog sitražnog biroa (FBI) za zapisima u njegovoj rezidenciji u Indianapolisu ove godine.

Specijalni savjetnik Ministarstva pravde Jack Smith istražuje Trumpovo rukovanje povjerljivim materijalima od kako je napustio funkciju u januaru 2021. godine.

Poseban advokat imenovan je da provede istragu nakon što je aktuelni američki predsjednik Joe Biden prijavio da je pronašao neki povjerljivi materijal u njegovom posjedu.

I Biden i Trump planiraju da se bore za mjesto predsjednika na izborima 2024. godine, a očekuje se da će i Pence objaviti svoju kandidaturu sljedeće sedmice.

Izvor: Agencije