SAD najavio sankcije odgovornima za nasilje u Sudanu

Bijela kuća je saopćila da će uvesti sankcije ljudima ‘koji održavaju nasilje’ u Sudanu, s obzirom da se zaraćene strane ne pridržavaju sporazuma o prekidu vatre.

SAD je pozvao zaraćene strane u Sudanu da se vrate pregovorima o prekidu vatre (Reuters)

Bijela kuća je saopćila da će uvesti sankcije ljudima “koji održavaju nasilje” u Sudanu, s obzirom da se zaraćene strane ne pridržavaju sporazuma o prekidu vatre.

Kako je saopćio State Department, Sjedinjene Američke Države uvode vizna ograničenja za određene ljude u Sudanu, uključujući zvaničnike dviju zaraćenih oružanih formacija – Sudanskih oružanih snaga i Snaga za brzu reakciju – kao i lidere iz doba režima Omara al-Bashira, koji su “odgovorni za podrivanje ili suučesnici u podrivanju sudanske demokratske tranzicije”, prenosi Beta.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je 4. maja postavio osnovu za sankcije kada je izdao uredbu o proširenju ovlaštenja Amerike da odgovori na nasilje u Sudanu i pomogne da sukob okonča.

“Ove mjere imaju za cilj da na odgovornost pozovu one koji su odgovorni za podrivanje mira, sigurnost i stabilnosti Sudana”, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Prekidaju se finansijski tokovi

Kako je izjavila ministrica finansija SAD-a Janet Yellen, “sankcijama se prekidaju ključni finansijski tokovi i Snagama za brzu reakciju, i Sudanskim oružanim snagama, lišavajući ih resursa potrebnih za plaćanje vojnika, ponovno naoružavanje, snabdijevanje i vođenje rata u Sudanu”.

“Sjedinjene Američke Države stoje na strani civila protiv onih koji nastavljaju nasilje prema narodu Sudana”, rekla je Yellen.

Sjedinjene Američke Države su pozvale zaraćene strane u Sudanu da se vrate pregovorima o prekidu vatre i ulože zajednički napor da se pridržavaju trajnog primirja nakon što su mirovni napori iznova propali.

Sudanska vojska je u srijedu suspendirala učešće u mirovnim pregovorima, koji su se održavali u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada