Ruskom naučniku za hipersonične rakete počinje suđenje za izdaju

Anatolij Maslov jedan je od trojice naučnika uključenih u ruski program hipersoničnih raketa kojima se sudi za izdaju.

Ruski parlament je u aprilu izglasao povećanje maksimalne kazne za izdaju sa 20 godina na doživotni zatvor (Reuters)

Istaknutom ruskom naučniku uključenom u državni program hipersoničnih raketa počelo je suđenje za izdaju usljed stroge tajnosti i zabrinutosti za zdravlje starijeg optuženika.

Suđenje Anatoliju Maslovu počelo je u četvrtak u Sankt Petersburgu, što je prvi slučaj protiv trojice naučnika uključenih u program razvijanja hipersoničnih raketa na Institutu u sibirskom gradu Novosibirsku koji se, prema riječima Kremlja, suočavaju sa “veoma ozbiljnim optužbama”.

Suđenje, koje se označeno kao “stroga tajna”, zatvoreno je za medije i javnost, saopćio je sud u Sankt Petersburgu. Advokat Maslovljeva nije bio dostupan za komentar.

Izvor blizak 76-godišnjem Maslovu rekao je novinskoj agenciji Reuters da je ovaj naučnik imao dva srčana udara te da je, nakon hapšenja u junu prošle godine, neko vrijeme bio u bolnici.

Lijenčnici u istražnom zatvoru nisu Maslovu omogućili pristup svim lijekovima koji su mu propisani, rekao je izvor: “On se drži, ali njegovo stanje nije baš dobro.” Reuters nije mogao nezavisno provjeriti optužbe o uskraćivanju lijekova.

Maslov je bio profesor i istraživač na Institutu za teorijsku i primjenjenu mehaniku Kristijanovič, jednom od vodećih ruskih naučnih centara.

Otvoreno pismo

Sva trojica optuženih su stručnjaci za hipersoniku – polje od ključne važnosti za razvoj naredne generacije ruskih projektila, sposobnih za let brzinom 10 puta većom od brzine zvuka.

Njihove kolege sa Instituta Kristijanovič su 15. maja objavile otvoreno pismo podrške trojici zatvorenih naučnika u kojem su istakli njihovu nevinost i patriotizam, napominjući da su optuženi odbacili mogućnost dobro plaćenih poslova kako bi se posvetili “služenju ruskoj nauci”.

“Svakog od njih trojice znamo kao domoljuba i poštenu osobu koja nije sposobna uraditi ono za šta ih istražni organi sumnjiče”, navedeno je u prevodu pisma.

“U ovoj situaciji, ne plašimo se samo za sudbinu naših kolega. Jednostavno, ne znamo kako da nastavimo raditi naš posao”, dodaju potpisnici pisma, ukazujući na svoj strah da će biti optuženi za izdaju samo zbog toga što rade svoj posao naučnika.

“Ono za šta smo danas nagrađeni i poslužili kao primjer drugima, sutra postaje razlog za krivični progon”, istakli su.

Izvor je rekao da Maslov tvrdi da je nevin i da se “ne smatra izdajnikom. Vjeruje da je sve radio kako treba”.

Ubrzo nakon hapšenja, Maslov je poslan u zatvor Lefortovo u Moskvi, bivše mjesto KGB-a za ispitivanje, prije nego što je prebačen na suđenje u Sant Petersburg.

Ruski parlament je u aprilu izglasao povećanje maksimalne kazne za izdaju sa 20 godina na doživotni zatvor.

Izvor: Al Jazeera i agencije